Hyppää sisältöön

Maahantulon rajoituksia jatketaan 18.3. asti

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 18.2.2021 14.15
Tiedote 21/2021
Kuvituskuva jossa lukee korona ja päätökset.

Valtioneuvosto päätti 18. helmikuuta, että nykyisiä voimassa olevia maahantulon rajoituksia jatketaan 18.3.2021 saakka. Koronapandemia jatkuu edelleen, eikä riittäviä toimenpiteitä sisärajavalvonnan korvaamiseksi ole vielä käytettävissä. Tämän vuoksi sekä virusmuunnosten leviämisen ehkäisemiseksi niin sisä- kuin ulkorajavalvontaa jatketaan 18.3. saakka. 11.2.2021 tehtyihin päätöksiin ei tehdä sisällöllisiä muutoksia.

Sisärajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välistä liikennettä. Suomi rajoittaa tällä hetkellä maahantuloa kaikista muista Schengen-maista paitsi Islannista. Schengen-maita ovat EU:n jäsenmaista Alankomaat, Belgia, Espanja, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari ja Viro sekä EU:n ulkopuolisista maista Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi.

Ulkorajaliikenteellä tarkoitetaan Suomen ja Schengen-alueeseen kuulumattomien kolmansien maiden välistä liikennettä. Maahantulon rajoitukset on poistettu Vatikaanista Suomeen saapuvassa liikenteessä sekä Suomen ja Australian, Etelä-Korean, Singaporen, Thaimaan ja Uuden-Seelannin välisessä liikenteessä näiden maiden asukkaiden osalta.

Lapissa länsirajalla (15.2. alkaen) sekä Suomen itärajalla (19.2. alkaen) rajoitetaan tiettyjen rajanylityspaikkojen aukioloaikoja. Muutoksilla rajanylitysliikenne pyritään keskittämään pääsääntöisesti päiväaikaan ja iltaan. Näin turvataan terveysviranomaisten resurssien riittävyys rajalla. Tavoitteena on, että kaikki rajanylittäjät saadaan ohjattua koronatestiin, jos heillä ei ole esittää riittävän tuoretta negatiivista koronatestitulosta tai todistusta sairastetusta ja parantuneesta koronataudista. Aukioloaikojen rajoitukset eivät koske tavaraliikennettä eivätkä sellaista välttämätöntä henkilöliikennettä, jolla on perusteltu tarve rajan ylittämiseen aukioloaikojen ulkopuolella.

Perustuslain mukaan Suomen kansalaisella ja Suomessa asuvalla on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu. Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista ulkomaille paitsi maihin, joiden osalta on luovuttu maahantulon rajoituksista. Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan senhetkiset maahantulo- ja karanteenimääräykset.

Katso tarkemmat sisä- ja ulkorajaliikenteen rajoitukset sisäministeriön 22.1. ja 11.2. julkaistuista tiedotteista sekä Rajavartiolaitoksen verkkosivuilta.

Lisätietoja:
Rajavartiolaitos neuvoo kansalaisia rajanylitysliikenteestä puhelimitse ja sähköpostitse. Palvelua on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi arkisin klo 8-16 välisenä aikana numerossa 0295 420 100. Kysymyksiä voi myös lähettää sähköpostilla osoitteeseen [email protected].

Tiedotteessa ollut virhe korjattu 22.2.2021 klo 17. Sana "rokotetodistus" poistettu lauseesta, joka alkaa "Tavoitteena on, että kaikki rajanylittäjät saadaan ohjattua koronatestiin"... Rokotus ei vapauta testitodistusvaatimuksesta.