Hyppää sisältöön

Suomi valmistelee materiaaliavun lähettämistä Libyaan

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 14.9.2023 9.06
Tiedote

Libya on pyytänyt apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta 12.9. medikaani Danielin aiheuttamien tuhojen seurauksena. Libya on pyytänyt laajasti muun muassa hätämajoitustarvikkeita, lääkinnällisiä tarvikkeita ja asiantuntija-apua.

Suomi on vastannut avunpyyntöön tarjoamalla telttoja, huopia, makuualustoja ja vesikanistereita. Sisäministeriö valmistelee avunantoa Libyaan tiiviissä yhteistyössä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa. 

-    Hankimme materiaalin Huoltovarmuuskeskukselta, joka valmistelee sen lähtöä varten. Sisäministeriössä kuljetusta valmistellaan Euroopan hätäavun koordinaatiokeskuksen (ERCC) kanssa, kertoo erikoissuunnittelija Heikki Honkanen sisäministeriöstä.

Medikaani Daniel on aiheuttanut Koillis-Libyan alueella vakavia tulvia ja syöksytulvia, joiden seurauksena on YK:n mukaan menehtynyt jo ainakin 5 000 ihmistä. Lisäksi 10 000 ihmisen arvioidaan olevan kateissa.

-    Tilanne Libyassa on hyvin haastava. Inhimilliset ja aineelliset menetykset ovat valtavia ja apua on tärkeää saada nopeasti perille. Lähetämme Libyan avunpyynnön mukaisesti alueelle materiaalista apua, kertoo sisäministeri Mari Rantanen.

Lauantaina 8.9. Marokossa sattui 6.8 magnitudin maanjäristys, joka on myös aiheuttanut suuria vahinkoja. Sisäministeriö seuraa tiiviisti myös Marokon tilannetta. Toistaiseksi Marokko ei ole kuitenkaan pyytänyt apua EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta.

Apu toimitetaan EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta

Euroopan unionin pelastuspalvelumekanismin (Union Civil Protection Mechanism) kautta mikä tahansa maa voi pyytää apua, kun se kohtaa kriisin, jonka hoitamisesta se ei selviä yksin. Kriisit voivat olla luonnon tai ihmisen aiheuttamia katastrofeja, kuten suuronnettomuuksia, teknologisia, kemikaali- ja ympäristöonnettomuuksia tai terroritekoja. Euroopan komission alainen eurooppalainen hätäavun koordinaatiokeskus koordinoi avunantoa.

EU:n pelastuspalvelumekanismin kautta toimitettava apu perustuu EU-jäsenmaiden kansallisiin voimavaroihin. Apu voi olla esimerkiksi asiantuntija-, pelastusmuodostelma- tai materiaaliapua. Pelastustoimeen liittyvän kansainvälisen avun lähettämisestä vastaa sisäministeriö. 

Lisätietoja: 

Heikki Honkanen, erikoissuunnittelija, sisäministeriö
p. 0295 488 565, [email protected] 

Pauliina Eskola, kansainvälisten asioiden johtaja, sisäministeriö
p. 0295 488 263, [email protected]

Jaakko Pekki, operatiivisen osaston johtaja, Huoltovarmuuskeskus
Haastattelupyynnöt Jaakko Pekille Huoltovarmuuskeskuksen viestintäasiantuntija Mari Mäkisen kautta: p. 0295 051 114, [email protected]