Hyppää sisältöön

Den nya medborgarskapslagen träder i kraft i början av september

inrikesministeriet
Utgivningsdatum 19.5.2011 10.51
Pressmeddelande -

Medborgarskapslagen ändras i början av september. Den boendetid som förutsätts för beviljande av medborgarskap är fem år om det är frågan om oavbruten boendetid i Finland. Medborgarskap kan i fortsättningen beviljas efter fyra års boendetid i Finland, om personen kan bevisa att han eller hon har bra kunskaper i finska eller svenska. Statsrådet föreslog idag den 19 maj att lagen stadfästs. Avsikten är att republikens president stadfäster lagen på fredag. Målet med lagen är att främja integrationen och stärka samhällstillhörigheten för de utlänningar som är bosatta i Finland.

Hälften av den tid en sökande vistats i landet med stöd av tillfälligt uppehållstillstånd beaktas vid beräknandet av den boendetid som förutsätts för medborgarskap. Lagen innehåller tydliga bestämmelser om språkkunskapsvillkor och avvikelser från dem.

I den nya lagen finns mer detaljerade bestämmelser om oförvitlighet, som är en förutsättning för att beviljas medborgarskap. I praktiken innebär detta att en person som gjort sig skyldig till brott inte kan beviljas medborgarskap, eller att det kan beviljas först efter en väntetid.

Tidigare finska medborgare kan i fortsättningen förvärva medborgarskap genom ett anmälningsförfarande oberoende av om de bor i Finland eller i utlandet.

Närmare information om medborgarskapslagen: www.intermin.fi/svenska/andring_av_medborgarskapslagen

Närmare information: överinspektör Sonja Hämäläinen, 071878 8636

Astrid Thors