Hyppää sisältöön

EU:n tekoälyasetus: tekoälykäytäntöjen kiellot astuvat voimaan 2.2.2025

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 31.1.2025 10.48
Uutinen
tekoäly

EU:n tekoälyasetus kieltää tietyt tekoälykäytännöt 2.2.2025 alkaen. Suomen ja muiden jäsenmaiden on nimettävä kansalliset toimivaltaiset viranomaiset ja säädettävä asetuksen rikkomisesta määrättävistä seuraamuksista 2.8.2025 mennessä.

Tekoälyasetuksen kiellot liittyvät mm. tekoälyn käyttöön sen arvioimiseksi, miten todennäköisesti henkilö syyllistyy persoonallisuusominaisuuksiensa perusteella rikokseen; tekoälyn käyttöön tunteiden tunnistamiseen oppilaitoksissa tai työpaikoilla; ja tekoälyn käyttöön haitallisiin manipuloiviin ja harhaanjohtaviin tarkoituksiin. Komissio tulee antamaan ohjeistusta näiden kieltojen toimeenpanosta toteutetun julkisen kuulemisen pohjalta.

EU:n tekoälyasetuksen tavoitteena on varmistaa, että markkinoille tulevat tai käyttöön otettavat tekoälyjärjestelmät eivät vaaranna ihmisten turvallisuutta, terveyttä tai perusoikeuksia. Asetus luo yhtenäiset säännöt tekoälyjärjestelmien tarjoamiselle, käyttöönotolle ja käytölle EU:n alueella. Sääntely keskittyy erityisesti haitallisiin tekoälyn käyttötapauksiin. Vaarallisimpien tekoälyn käyttötapausten kiellon lisäksi suuririskisille tekoälyjärjestelmille asetetaan tiukemmat vaatimukset.

Tekoälyasetuksen kansallinen täytäntöönpano on jaettu kahteen vaiheeseen. Ensimmäisessä vaiheessa säädettäisiin kansallisista säännöksistä, jotka liittyvät niihin tekoälyasetuksen säännöksiin, joita sovelletaan 2.8.2025 alkaen. Ensimmäisen vaiheen lainsäädäntö koskee muun muassa kansallisten viranomaisten tehtäviä mm. markkinavalvonnassa ja asetuksen rikkomisesta määrättäviä seuraamuksia. Hallituksen tavoite on antaa esitys eduskunnalle huhtikuussa.

Toisessa vaiheessa säädettäisiin kansallisista säännöksistä, jotka liittyvät asetuksen muiden säännösten täytäntöönpanoon. Näitä ovat mm. innovaatioita ja oikeusvarmuutta tukevan tekoälyn sääntelyn kansallisen testiympäristön (ns. hiekkalaatikko) perustaminen ja rekisteröinti koskien kriittisen infrastruktuurin turvakomponentteihin liittyviä suuririskisiä tekoälyjärjestelmiä. Luonnos laista olisi tarkoitus saada lausuntokierrokselle keväällä ja hallituksen esitys annettua eduskunnalle syksyllä. Tekoälyn sääntelyn testiympäristön perustamiseksi on lisäksi tarkoitus käynnistää erillinen toimeenpanoprojekti.

Lisätiedot: 
hallitusneuvos Nathalie Dahl, TEM, p. 029 504 7232
erityisasiantuntija Lasse Laitinen, TEM, p. 029 504 7162