Hyppää sisältöön

Selvitys: kansallinen toimintamalli teollisuuspuistojen kehittämiseksi

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 3.2.2025 14.16
Tiedote
Teollisuusvarasto

Teollisuuspuistoilla on merkittävää rooli EU:n ja Suomen teollisuuspolitiikan strategisena työkaluna. Suomessa on meneillään ja suunnitteilla merkittäviä investointeja. Näiden toteutuminen edellyttää strategista ja pitkäjänteistä teollisuuspuistojen kehittämistä, tiivistä yhteistyötä valtion, kuntien ja aluetoimijoiden välillä sekä eri politiikkasektoreiden synergiaa.

Näin todetaan työ- ja elinkeinoministeriön 3.2.2025 julkaistussa selvityksessä ”Teollisuuspuistot uuden teollisuuspolitiikan instrumenttina - Selvitys teollisuuspuistoista ja niiden kehittämistarpeista osana Suomen teollisuuspolitiikkaa.”

Teollisuuspuistot määritellään suurten teollisten toimintojen keskittyminä, joissa useat itsenäiset yritykset ja toimijat hyödyntävät yhteistä infrastruktuuria, palveluita ja synergisiä etuja. Teollisuuspuistot tukevat kiertotalouden ja puhtaan energian ratkaisuja, toimivat alustana tutkimus- ja kehitystoiminnalle sekä houkuttelevat merkittäviä investointeja. Suomessa on vireillä yli 600 puhtaan siirtymän hanketta, joiden arvo on yhteensä yli 280 miljardia euroa. Teollisuuspuistot tarjoavat alustan näiden hankkeiden toteuttamiselle.

Raportissa suositellaan kansallisen toimintamallin rakentamista teollisuuspuistojen kehittämiseksi. Teollisuuspuistojen menestys vaatii julkisen ja yksityisen sektorin kumppanuuksia, joissa panostetaan yhteisiin arvoketjuihin, osaamispoolien vahvistamiseen ja infrastruktuurin kehittämiseen. 

Suomen kilpailueduksi teollisuuden puhtaan siirtymän investoinneissa olisi nostettava ”valmis pöytä” -ratkaisut. Teollisuuspuistojen mahdollisuuksia ei ole vielä riittävästi ja systemaattisesti hyödynnetty investointien houkuttelussa. Kansallisen vision kirkastaminen ja eri strategioiden ja eri tukien systeeminen tarkastelu, yhtenäistäminen ja yhdistäminen sekä luvitusprosessien sujuvoittaminen ovat esimerkiksi toimia, joilla Suomi voi vahvistaa kilpailuasemaansa ja houkutella uusia investointeja. 

EU:n nettonolla-asetus asettaa teollisuuspuistojen kehittämiselle uusia vaatimuksia ja tarjoaa mahdollisuuksia houkutella puhtaan siirtymän investointeja. Suomella on merkittäviä vahvuuksia, jotka tukevat edelläkävijäroolin ottamista puhtaassa siirtymässä sekä korkean lisäarvon tuotteiden ja nettonollateknologioiden kehittämisessä.

Lisätiedot: 
neuvotteleva virkamies Mika Honkanen, TEM, p. +358 40 747 6677
head of Industy, Cleantech, Markku Kivistö, Invest in Finland, Business Finland, p. +358 50 55 77 968