Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Valtioneuvoston verkkosivusto uudistuu. Sivustolla saattaa olla toimimattomia linkkejä, tilapäisiä häiriöitä ja puutteita.

Posiva hakee käyttölupaa ydinpolttoaineen loppusijoituslaitokselle ensimmäisenä maailmassa

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 30.12.2021 9.08
Tiedote
Posivan loppusijoitusluolan käytävää Olkiluodossa
Kuva: Posiva 0y

Posiva Oy jätti 30.12.2021 valtioneuvostolle ydinenergialain mukaisen käyttölupahakemuksen Eurajoen Olkiluotoon rakenteilla olevalle käytetyn ydinpolttoaineen kapselointi- ja loppusijoituslaitokselle. Käyttölupaa haetaan vuoden 2024 maaliskuusta vuoden 2070 loppuun saakka.

 Posiva on valmistautunut käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoittamiseen yli 40 vuoden ajan. Sen kapselointilaitos sijaitsee maan pinnalla ja loppusijoituslaitoksen loppusijoitustilat noin 400-430 metrin syvyydessä peruskalliossa. 

Hakemuksen mukaan ajanjaksolla 2024–2070 loppusijoitettaisiin valtaosa Posivan omistajien, eli Teollisuuden Voima Oyj:n Olkiluodon ja Fortum Power and Heat Oy:n Loviisan ydinvoimalaitosten käytetystä ydinpolttoaineesta. Kapselointi- ja loppusijoituslaitosta on suunniteltu käytettävän noin 2120-luvulle saakka, kunnes kaikki omistajien laitosten ennakoitu käytetty ydinpolttoaine on loppusijoitettu.

Työ- ja elinkeinoministeriö järjestää lupahakemuksesta julkisen kuulemisen myöhemmin ilmoitettavana ajankohtana. TEM pyytää silloin lausuntoja useilta viranomaisilta, yhteisöiltä ja vaikutusalueen kunnilta sekä varaa kansalaisille ja yhteisöille mahdollisuuden lausuntojen ja mielipiteiden esittämiseen. Lausunnot ja mielipiteet otetaan huomioon käyttölupahakemuksen käsittelyssä. Ministeriö varautuu järjestämään myös viranomaisseminaarin lupahakemuksen käsittelyn aikana. 

TEM pyytää lausunnon Säteilyturvakeskukselta (STUK) kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen turvallisuudesta. STUK tarkastaa, että kapselointi- ja loppusijoituslaitos on rakennettu suunnitelmien mukaisesti, että ydinlaitoskokonaisuutta voidaan käyttää turvallisesti, ja että ydinlaitoskokonaisuuden henkilöstö on koulutettu laitoksen turvallista käyttämistä varten. Kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen käyttöä ja kunnossapitoa valvotaan niiden koko käyttöiän ajan. Pitkäaikaisturvallisuuden arviointi on merkittävä osa STUKin lausuntoa. 

Posiva aloitti kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen rakentamisen joulukuussa 2016, kun valtioneuvosto oli myöntänyt sille rakentamisluvan marraskuussa 2015. Rakentamislupa oli maailman ensimmäinen käytetyn ydinpolttoaineen loppusijoitusta varten. Tätä edelsi valtioneuvoston tekemä periaatepäätös Posivan kapselointi- ja loppusijoituslaitoksen rakentamisesta joulukuussa 2000, ja laajennettuna Olkiluoto 3 -laitosyksikön käytettyä ydinpolttoainetta varten tammikuussa 2002. Eduskunta vahvisti päätökset toukokuussa 2001 ja 2002. 

Posiva aloitti vuonna 2004 ennen rakentamisvaihetta periaatepäätöksen nojalla ja STUK:n valvonnassa maanalaisen tutkimustilan, ONKALOn rakentamisen. Nyt se on merkittävä osa loppusijoituslaitoksen kokonaisuutta. 

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Linda Kumpula, TEM, p. 050 412 4425
teollisuusneuvos Liisa Heikinheimo, TEM, p. 050 567 5451
 

 
Sivun alkuun