Hyppää sisältöön

Ravintolat sulkeutuvat asiakkailta 9. maaliskuuta maakunnissa, joissa epidemiatilanne on vakavin

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2021 18.12
Tiedote

Ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet on oltava suljettuna asiakkailta 9.3.2021 alkaen. Laki ja asetus tulevat voimaan maanantain ja tiistain välisenä yönä klo 00.00. Ravintolat ovat kiinni asiakkailta 28.3.2021 asti niillä alueilla, joilla se on välttämätöntä epidemian kiihtymisen katkaisemiseksi. Näitä alueita ovat koronavirusepidemian leviämis- ja kiihtymisvaiheen alueet sekä Keski-Suomen maakunta, koska maakunnan epidemiologiset tunnusluvut vastaavat kiihtymisvaiheen aluetta. Asiakkaat voivat kuitenkin tilata ja noutaa ruokaa.

Eduskunta hyväksyi ja tasavallan presidentti vahvisti 8.3.2021 lain, jolla ravintolat ja muut ravitsemisliikkeet suljetaan asiakkailta väliaikaisesti. Valtioneuvosto antoi samana päivänä asetuksen, jossa määritellään maakunnat, joissa sulku on voimassa. Päätöksenteko pohjautui THL:n asiantuntijanäkemykseen alueiden tilanteesta.

Ravitsemisliikkeet on pidettävä suljettuina asiakkailta seuraavissa maakunnissa: 

 1. Uusimaa  
 2. Varsinais-Suomi
 3. Satakunta
 4. Kanta-Häme 
 5. Pirkanmaa
 6. Päijät-Häme 
 7. Kymenlaakso  
 8. Etelä-Karjala 
 9. Etelä-Savo
 10. Keski-Suomi
 11. Etelä-Pohjanmaa
 12. Pohjanmaa
 13. Pohjois-Pohjanmaa
 14. Lappi
 15. Ahvenanmaa

Sulun piiriin eivät kuulu seuraavat maakunnat: Pohjois-Karjala, Keski-Pohjanmaa, Kainuu ja Pohjois-Savo.

Valtioneuvosto muuttaa asetusta, jos sulku jollain alueella ei enää ole välttämätön eli jos jokin alue ei enää ole epidemian leviämis- tai kiihtymistasolla tai epidemia kiihtyy jollain perustason alueista. Välttämättömyyden arvioinnissa ja päätöksenteon pohjana käytetään THL:n asiantuntija-arviota.

Alueiden luokittelu epidemian perus-, leviämis- ja kiihtymisvaiheisiin perustuu sosiaali- ja terveysministeriön koronaviruksen hillinnän hybridistrategian toimintasuunnitelmaan.

Sulku kohdistuu kaikkiin ravitsemisalan yrityksiin, poikkeuksena henkilöstöravintolat

Suljettavia ravitsemisyrityksiä ovat muun muassa kahvilat, ravintolat, baarit ja yökerhot, jotka ovat avoinna yleisölle. Rajoitus koskee myös terasseja.

Poikkeuksena ovat vain ne ravintolat, jotka eivät ole avoinna yleisölle. Sulku ei siis koske esimerkiksi vanhainkotien ruokaloita tai henkilöstöravintoloita, jotka eivät ole auki muille asiakkaille.

Ravintolat ja kahvilat voivat sulun aikana myydä noutoannoksia suoraan asiakkaalle tai toimittaa niitä joko itse tai muiden palveluntarjoajien välityksellä asiakkaalle.

Maakunnissa, jotka eivät ole rajoituksen piirissä, ravitsemisyritykset voivat olla jatkossakin avoinna asiakkaille. Näiden yritysten on noudatettava rajoituksia, jotka on annettu tartuntatautilailla ja sen nojalla.

Työ- ja elinkeinoministeriö valmistelee kiireisesti tukimallia kohtuullisesta korvauksesta yrityksille, joihin sulkutoimenpiteet kohdistuvat. Tukimalli toteutetaan osana kustannustukea. Hallitus antaa maaliskuun aikana erillisen esityksen muutoksista, joita lakiin kustannustuesta tehdään sulkutoimista johtuen.

Lisätiedot:
hallitusneuvos Liisa Huhtala, TEM, p. 029 504 7062
osastopäällikkö Antti Neimala, TEM, p. 029 504 7039
teollisuusneuvos Mikko Huuskonen, TEM, p. 0295 063 732 (kysymykset kustannustuesta)