Työvoimapalveluiden järjestämisvastuu siirtyy kunnille 1.1.2025 – tavoitteena työllisyyden, elinkeinojen ja elinvoiman parantaminen koko Suomessa
Petteri Orpon hallituksen tavoitteena on turvata suomalainen hyvinvointi. Tuon tavoitteen saavuttamiseksi meidän on parannettava sekä Suomen kilpailukykyä, nostettava työllisyysastettamme, että parannettava työn tuottavuutta. Keinovalikoimassamme on useiden työmarkkinauudistusten lisäksi uudistukset työvoimapalveluihin työnhakijoiden työllistymismahdollisuuksien edistämiseksi. Työ- ja elinkeinopalvelut ovat tässä avainasemassa.
Edellinen hallitus päätti, että vastuu työvoimapalveluiden järjestämisestä siirtyy valtiolta kunnille vuoden 2025 alusta lähtien. Uudistusta jouduttiin aikoinaan lykkäämään vuodella, mutta Orpon hallitus saattaa uudistuksen voimaan ensi vuodesta alkaen. TE-palvelut 2024 -uudistuksella tavoitellaan ennen muuta työllisyyden kasvua, kun palvelut viedään entistä lähemmäksi asiakkaita ja kunnat pääsevät räätälöimään palveluita kuntalaistensa ja alueen työnantajien ja yritysten tarpeisiin. Alueellisen työllisyyden ja sen myötä elinvoiman vahvistamisen keinot ovat jatkossa yhä vahvemmin kuntien ja työllisyysalueiden käsissä.
Siirtymä keskitetystä hajautettuun palvelumalliin tuo muutoksia eri asiakasryhmien palveluvalikkoon ja siihen, miten palveluita tullaan jatkossa alueilla järjestämään. Kunnilla on itsehallinnollisina toimijoina jatkossa sekä valta että vastuu järjestää palvelut tehokkaasti, asiakkaiden tarpeisiin vastaten.
Uudistuksen myötä TE-toimistot lakkaavat, kun niiden tehtävät, henkilöstö, palvelut ja asiakkaat siirtyvät kuntiin. TE-palvelut 2024 –uudistus koskettaa valtavaa määrää valtion henkilöstöä ja yhteensä yli 30 TEM:n hallinnonalaista virastoa. Yli 4400 osaajaa siirtyy valtiolta kuntiin. Toimeenpanon valmistelussa keskeistä on ollut varmistaa, että uudistus on mahdollisimman sujuva asiakkaan näkökulmasta – niin henkilöasiakkaiden kuin yritys- ja työnantaja-asiakkaidenkin.
Olemme aivan muutoksen kynnyksellä, sillä uudistuksen toimeenpanoon on enää reilu puolitoista kuukautta aikaa.
Tammikuun alusta lähtien työnhakijoiden, yritysten ja työnantajien palvelut ovat paikallisia ja myös paikallisiin tarpeisiin vastaavia. Kunnat ovat pitkään toivoneet mahdollisuutta päästä kehittämään entistä tehokkaampia palveluita työllisyyden edistämiseksi ja elinvoiman sekä kasvun vahvistamiseksi. Nyt on mahdollisuus kehittää ratkaisuja, jotka lopulta vastaavat myös kohtaannon haasteisiin. Eri toimijoiden välinen yhteistyö sekä henkilöasiakkaiden että työnantajien ja yritysasiakkaiden palveluissa on aivan keskeistä kohtaannon edistämiseksi.
Työvoimapalvelujen kehittäminen jatkuu hallitusohjelman mukaisesti. Yksi tärkeistä kehittämistoimista on työvoimapalvelujen palveluprosessin keventäminen ja työvoimapalveluiden asiantuntijoiden harkintavallan lisääminen asiakkaan palveluprosessissa. Tämä on olennaista, jotta voimme entistä paremmin ja asiakaslähtöisemmin hyödyntää olemassa olevia resursseja ja osaamista.
Loppumetreillä on tärkeää kiittää kaikkia muutoksen osapuolia hyvin edenneestä valmistelusta, jaetusta asiantuntijuudesta ja osallisuudesta tässä historiallisessa uudistuksessa. Yhteinen tavoitteemme on työllisyyden, elinkeinojen ja elinvoiman parantaminen koko Suomessa.
työministeri Arto Satonen