Kansainvälisen muovisopimuksen neuvottelut siirtyvät jatkoajalle – Busanissa ei saavutettu sopua
YK-maiden neuvottelut kansainvälisestä muovisopimuksesta päättyivät ilman tulosta 1.12. Busanissa Etelä-Koreassa. ”Valitettavasti neuvottelut eivät johtaneet sopimukseen, ja tarvitaan jatkoneuvotteluja. Neuvottelujen tähänastisen tuloksen turvaaminen ja valmistelun jatkaminen Busanissa tehdyn työn pohjalta on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin liiaksi vesitetty sopimus. Suurimmalla osalla YK-maista on kuitenkin vahva tahtotila vaikuttavan sopimuksen aikaansaamiseksi”, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sanoo.
Neuvottelut venyivät myöhään yöhön. Ne kariutuivat pitkälti erimielisyyksiin, jotka koskivat muovin tuotannon ja muovituotteiden ja niiden sisältämien haitallisten kemikaalien rajoittamista sekä sopimuksen toimeenpanon rahoitusta. Nämä kohdat tiedettiin jo aiempien kokousten pohjalta hankaliksi ennen Busanin neuvotteluita.
Suomen pääneuvottelija Tuulia Toikka ympäristöministeriöstä kertoo, että tunnelma Busanissa on hyvin pettynyt. Toikka toimi myös toisena puheenjohtajana jätehuoltoa käsitelleessä neuvotteluryhmässä. Valtaosalla neuvotteluihin osallistuvista maista on kuitenkin yhteinen tavoite, ja ne tavoittelevat entistäkin päättäväisemmin kattavia ja kunnianhimoisia globaalisti sitovia toimia muovisaastumisen lopettamiseksi.
”Lopulta sovun saavuttamisen esteenä oli muun muassa arabimaiden ryhmän haluttomuus sisällyttää uuteen sopimukseen tavoitetta muovin tuotannon hillitsemiseksi ja sääntöjä muovituotteiden haitallisille kemikaaleille, mikä puolestaan oli kunnianhimoista sopimusta edellyttävien maiden tavoite”, Tuulia Toikka sanoo.
Neuvotteluissa ei päästy sopuun myöskään rahoituksesta. Kehittyvien maiden ja muovisaasteesta kärsivien pienten saarivaltioiden mukaan niille ei tarjottu riittävää rahoitusta ja tukea sopimuksen toimeenpanemiseksi. Perinteiset rahoittajamaat puolestaan näkevät, että muovisopimuksen rahoituksessa tulee huomioida sopimuksen kaikkien osapuolten vastuu muovin tuotannosta ja muovisaastumisesta. Myös yksityistä rahoitusta on saatava liikkeelle saastuttaja maksaa -periaatteen mukaisesti.
YK:n ympäristökokous (UNEA) perusti vuonna 2022 hallitustenvälisen neuvottelukomitean, jonka tehtävänä oli neuvotella kansainvälinen muovisopimus vuoden 2024 loppuun mennessä. Sopimuksen tuli olla oikeudellisesti sitova ja kattaa muovin koko elinkaari sekä muovin aiheuttama saastuminen kaikkialla ympäristössä, mukaan lukien meriympäristössä.
Neuvotteluihin osallistui 177 maata, ja lisäksi paikalla oli yli 600 tarkkailijaorganisaatiota.
Lisätietoja:
Tuulia Toikka (tavoitettavissa Busanissa 2.12. klo 16 saakka Suomen aikaa)
Neuvotteleva virkamies
p. +358 40 552 4054
[email protected]