Lainsäädännön muutos antaa mahdollisuuden jatkaa peltojen kipsikäsittelyjä vuoden 2030 loppuun - tavoitteena vähentää ravinnekuormitusta erityisesti Saaristomereen
Valtioneuvosto hyväksyi tänään asetuksen muutoksen, jonka ansiosta Itämeren rannikkoalueiden peltojen kipsikäsittelyä ravinnekuormituksen vähentämiseksi on mahdollista jatkaa vuoden 2030 loppuun saakka. Kipsikäsittelyllä pyritään parantamaan erityisesti Saaristomeren tilaa hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti.
Nykyinen kipsikäsittelyjen tukemisen mahdollistava asetus on voimassa vuoden 2025 loppuun asti.
”Kipsi on tehokkain ja nopeavaikutteisin käytössämme oleva yksittäinen vesien- ja merensuojelukeino. Hienoa, että asetusmuutoksella voidaan tehdä mahdolliseksi työ pitkälle tulevaisuuteen. Kipsiä tarvitaan, kunnes viljelysmaan kuntoa ja sen myötä ravinteiden pidätyskykyä saadaan parannettua ja kuormitus saadaan laskuun”, ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen sanoo.
Valtio on tukenut rannikkoalueiden peltojen kipsikäsittelyjä fosfori- ja kiintoainesvalumien ehkäisemiseksi. Kipsi sitoo fosforia ja kiintoainesta ja estää niiden joutumista vesistöihin ja sitä kautta Itämereen. Kipsikäsittelyllä on tutkimuksissa saatu noin 30:n, jopa 50 prosentin vähennys fosfori- ja kiintoaineskuormaan.
Kipsikäsittelyä on tehty vuodesta 2020, ensin Saaristomeren valuma-alueella ja vuodesta 2022 myös muilla kipsikäsittelyyn soveltuvilla rannikkoalueilla. Kipsikäsittelyn fosforivalumia vähentävä vaikutus kestää noin viisi vuotta.
Tavoitteeksi on asetettu kipsin levittäminen 100 000 peltohehtaarille vuoden 2025 loppuun mennessä. Rannikkoalueiden pelloista oli syyskuun 2024 puoliväliin mennessä käsitelty kipsillä lähes 67 000 hehtaaria. Vuoden 2023 loppuun mennessä käsittelyn arvioitiin laskennallisesti estäneen kaikkiaan 77 fosforitonnin joutumisen Itämereen. Saaristomeren osalta fosforikuorman laskettiin vähentyneen yhteensä noin 55 tonnia.
Kipsikäsittely on valtion järjestämää tukea, joka on toteutettu viljelijöille avaimet käteen -periaatteella. Kipsikäsittely on viljelijälle maksutonta ja verovapaata. Toiminta on osa ympäristöministeriön vesien ja meren tilan parantamisen Ahti-ohjelmaa.
Lisätietoja:
Maria Laamanen
ympäristöneuvos
p. 0295 250 359
[email protected]