Gipsbehandlingen av åkrar kan fortsätta till utgången av 2030 – målet är att minska näringsbelastningen i synnerhet i Skärgårdshavet
Statsrådet godkände i dag en förordningsändring som gör att gipsbehandlingen av åkrar i Östersjöns kustområden för att minska näringsbelastningen kan fortsätta fram till utgången av 2030. Syftet med gipsbehandlingen är att förbättra i synnerhet Skärgårdshavets tillstånd i enlighet med målen i regeringsprogrammet.
Den nuvarande förordning som möjliggör stöd för gipsbehandling är i kraft till utgången av 2025.
”Av de enskilda vatten- och havsskyddsåtgärder som står till vårt förfogande är gips den som är mest effektiv och har den snabbaste verkan. Det är fint att vi genom förordningsändringen kan trygga arbetets kontinuitet långt in i framtiden. Gips behövs tills vi får belastningen att minska”, säger miljö- och klimatminister Kai Mykkänen.
Staten har understött gipsbehandling av åkrar i kustområdena för att förhindra avrinningen av fosfor och fasta partiklar. Gips binder fosfor och fasta partiklar och förhindrar att de hamnar i vattendragen och via dem ut i Östersjön. Med hjälp av gipsbehandling har man i undersökningar lyckats minska belastningen av fosfor och fasta partiklar med cirka 30, till och med 50 procent.
Gipsbehandlingar har genomförts sedan 2020, först i Skärgårdshavets avrinningsområde och sedan 2022 också i andra kustområden som lämpar sig för gipsbehandling. Gipsbehandlingen minskar fosforavrinningen i cirka fem år.
Målet är att gips ska spridas på 100 000 hektar åker före utgången av 2025. I mitten av september 2024 hade nästan 67 000 hektar av åkrarna i kustområdena behandlats med gips. Vid utgången av 2023 uppskattades behandlingarna kalkylmässigt ha förhindrat avrinningen av sammanlagt 77 ton fosfor i Östersjön varje år. När det gäller Skärgårdshavet beräknades den årliga fosforbelastningen ha minskat med sammanlagt cirka 55 ton.
Gipsbehandlingen är ett statligt stöd som har ordnats för jordbrukarna enligt principen nyckelfärdigt. Gipsbehandlingen är avgiftsfri och skattefri för jordbrukaren. Verksamheten är en del av miljöministeriets Ahti-program för förbättring av vattendragens och havets tillstånd.
Mer information:
Maria Laamanen
miljöråd
tfn 0295 250 359
[email protected]