Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pääministeri Pehr Evind Svinhufvudin II hallituksen ohjelma

Svinhufvudin ohjelmapuhe valtioneuvoston yleisessä istunnossa 4.7.1930

Tärkeimmäksi tehtäväkseen katsoo nyt toimeensa ryhtyvä hallitus valtakunnan turvallisuuden lujittamisen. Tämä vaatii vallitsevissa oloissa varsinkin toimintaa valtakunnan perusteiden hävittämistä tarkoittavain, sen itsenäisyyttä ja vapautta vastaan suunnattujen maanpetoksellisten rikosten tukahduttamiseksi. Siinä tarkoituksessa pitää hallitus valtakunnanvastaista rikollisuutta harjoittavien kansalaisten toimintavapauden rajoittamista siihen suuntaan, kuin äsken eronnut hallitus on eduskunnalle esittänyt, tarpeellisena. Kautta maan käy nyt valtava isänmaallinen liike, joka on johtunut maan yhteiskuntajärjestystä, uskontoa ja kaikkea kansallemme pyhää ja kallista uhkaavien voimien esiintymisestä. Tämän liikkeen tarkoituksena on noiden kumouksellisten voimien pois juurruttaminen. Siinä yhteydessä on omavaltaisiakin tekoja sattunut. Kun hallitus toimii maanpetoksellisten voimien kukistamiseksi, pitää hallitus välttämättömänä, että kaikki laillisuudesta poikkeavat teot ja toimenpiteet yksityisten kansalaisten tai kansalaispiirien puolelta heti lopetetaan. Hallitus kehoittaa kaikkia isänmaallisia kansalaisia tukemaan hallituksen pyrkimyksiä ja toimenpiteitä oikeusjärjestyksen voimassapitämiseksi maassa.

Samalla kun hallitus omistaa kaiken huomion näille nykyhetkellä erinomaisen tärkeäksi käyneille tehtäville, tulee hallitus voimainsa mukaan toimimaan maan valtiontalouden, elinkeinoelämän, erittäinkin maatalouden, teollisuuden ja kaupan edistämiseksi sekä työrauhan turvaamiseksi. Maanpuolustuksen jatkuvalle kehittämiselle kansamme vapauden turvaksi tulee hallitus omistamaan tarpeellista huolta. Eri kieliryhmiä ja kansankerroksia pyrkii hallitus noudattamalla oikeudenmukaisuutta ja kohtuutta lähentämään toisiinsa isänmaallisessa työssä.

Järkähtämättä noudattamalla maamme tähänastista rauhanomaista ulkopolitiikkaa pyrkii hallitus lujittamaan ja edelleen kehittämään valtakunnan hyviä ja ystävällisiä suhteita ulkovaltoihin.

Nykyisessä vakavassa ajankohdassa hallitus ryhtyy toimeensa luottaen siihen, että kaikkien kansankerrosten isänmaalliset ainekset yhtyvät tukemaan hallituksen pyrkimyksiä edistää maan etua ja parasta. Jumala synnyinmaata varjelkoon

Sivun alkuun