Hyppää sisältöön

EU-johtajat puivat maatalouden ja talouden haasteita Brysselissä

valtioneuvoston kanslia
Julkaisuajankohta 22.3.2024 17.27 | Julkaistu suomeksi 25.3.2024 klo 12.53
Tiedote
Pääministeri Opro puhuu tiedotustilaisuudessa puhujan korokkeella. Taustalla Suomen ja EU:n liput.
Kuva: EU:n neuvosto

Perjantaina 22. maaliskuuta Eurooppa-neuvoston toisen kokouspäivän aiheita olivat EU-maiden viljelijöiden huoliin vastaaminen ja Ukrainan viljanviennin mahdollistaminen. Toisen kokouspäivän ohjelmassa oli myös Eurohuippukokous ja juhlakokous ETA-maiden kanssa.

Eurooppa-neuvosto keskusteli maatalouden haasteista ja viljelijöiden esiin nostamista huolista. EU-johtajat totesivat, että unionin oma elintarviketuotanto on keskeistä elintarviketurvan ja yhteisen maatalouspolitiikan kannalta. Viljelijöille on taattava vakaat ja ennakoitavat puitteet. EU-johtajat kiirehtivät viljelijöiden hallinnollisen taakan keventämistä ja kohtuullisen toimeentulon takaamista vahvistamalla viljelijöiden asemaa elintarvikeketjussa. Esillä oli myös Ukrainan viljatoimitusten takaaminen EU:n ulkopuolelle, jotta Ukraina saa kipeästi kaipaamiaan tuloja ilman vaikutusta EU-maiden viljelijöiden myyntiin. 

”Annoimme komissiolle vahvan ohjeen valmistella nopeita tukitoimia ahdingossa oleville maanviljelijöille. Hallinnollista taakkaa täytyy keventää, toimeentulo taata ja ruokaturva varmistaa”, pääministeri Petteri Orpo sanoi. 

Eurooppa-neuvoston yhteydessä järjestettiin myös Eurohuippukokous, johon osallistuivat kaikki EU-maat. Kokous keskusteli euroalueen talous- ja rahoitustilanteesta ja totesi, että inflaation hidastuessa on olemassa edellytyksiä asteittaisen elpymisen jatkumiselle. EU-johtajat kehottivat euroryhmää seuraamaan tilannetta tiiviisti. Pyrkimys lisätä EU-maiden talouksien häiriönsietökykyä ja kilpailukykyä jatkuu. 
 
Eurooppa-neuvostolla oli perjantaina myös yhteisistunto kolmen ETA-maan eli Norjan, Islannin ja Liechtensteinin pääministereiden kanssa. Tilaisuus järjestettiin Euroopan talousalueen, ETA:n, 30-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. ETA-sopimuksen lähtökohtana on ulottaa EU:n sisämarkkinat ETA-maihin. Suomi katsoo, että ETA-maat kuuluvat EU:n keskeisiin kumppaneihin tavoiteltaessa entistä vahvempaa, hyvinvoivempaa ja kilpailukykyisempää Eurooppaa.
 
Lisätietoja: erityisavustaja (EU-asiat) Tuomas Tikkanen p. 040 523 5768, EU-asioiden osaston osastopäällikkö Jari Luoto p. 050 468 5949 ja EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm p. 040 537 07 33, valtioneuvoston kanslia.