EU kansalaisilleen: miten tunnistaa Venäjän informaatiovaikuttamista?
Euroopan ulkosuhdehallinto painottaa, että kansalaisten henkilökohtaisilla valmiuksilla on suuri merkitys informaatiovaikuttamisen torjumisessa.
Euroopan ulkosuhdehallinto (EUH) ja ryhmä jäsenvaltioita kiinnittävät unionin kansalaisten huomiota Venäjän haitalliseen informaatiovaikuttamiseen ja jatkuvaan tarpeeseen olla siitä tietoisia ja tunnistaa sen menetelmiä. Euroopan ulkosuhdehallinto on julkaissut aiheesta tiedotteen ja siinä ovat mukana Suomi, Ruotsi, Ranska, Saksa, Alankomaat, Puola, Viro, Latvia, Liettua, Tšekin tasavalta ja Romania.
Euroopan ulkosuhdehallinto ja ryhmä jäsenvaltioita tähdentävät, että myös kansalaisten henkilökohtaisilla valmiuksilla on suuri merkitys informaatiovaikuttamisen torjumisessa. Siksi on tarpeen tunnistaa Venäjän manipuloivien vaikuttamisyritysten keinoja kuten sosiaalisen median epäaidot tilit, epäaidot verkkosivustot tai harhaanjohtava sisältöjen levittäminen.
Venäjän jatkuvien, järjestelmällisten ja koordinoitujen manipulointitoimien tavoitteisiin lukeutuvat eripuran lietsominen EU:ssa, luottamuksen heikentäminen demokratiaan ja Ukrainan saaman kansainvälisen tuen heikentäminen.
EU työskentelee informaatiovaikuttamista vastaan. Esimerkiksi viime joulukuussa EU asetti pakotteita Venäjän erityisesti manner-Eurooppaan suuntaaman Doppelgänger-disinformaatiokampanjan johdosta. Venäjän informaatiovaikuttamisen torjumisen tehostamisessa EU ja sen jäsenvaltiot ovat tiivistäneet ja tiivistävät tiedonvaihtoaan ja yhteistyötään, samoin yhteistyötä kansainvälisten kumppaneiden kanssa. Informaatiovaikuttamisen hillitsemisessä kansalaisyhteiskunnalla järjestöineen sekä vapaalla medialla on merkittävä rooli.
EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Kaja Kallas toteaa, että parhaisiin keinoihin torjua haitallista toimintaa kuuluvat sen paljastaminen, totuus ja itsenäisten tiedotusvälineiden tukeminen.
Lisää tietoa: