Hyppää sisältöön

EU:n ulkoministerit keskustelivat videokokouksessa Ukrainasta ja Itäisestä kumppanuudesta

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 22.4.2020 20.34 | Julkaistu suomeksi 23.4.2020 klo 12.50
Tiedote

Euroopan unionin ulkoministereiden 22.4. järjestetyn videokokouksen pääaiheena oli Ukraina ja Itäinen kumppanuus sekä koronaviruksen vaikutukset näillä alueilla. Lisäksi keskustelussa käsiteltiin Turkkia, Afganistania ja Libyaa.

EU:n toimet COVID-19-pandemiaan vastaamiseksi ovat jatkuneet. Tämä on pitänyt sisällään muun muassa kotiutuslentojen koordinaation ja kansainvälisen yhteistyön. Maailmalla jumissa olevista EU-kansalaisista on palannut yli 500 000 kotimaihinsa, ja näistä yli 80 prosenttia on saanut konsuliapua. Myös Suomi on hyötynyt näistä lennoista ja voinut osaltaan auttaa muita EU-kansalaisia palaamaan kotimaihinsa.

Esillä oli myös ns. Team Europe –paketti, jolla EU:n ulkosuhdehallinto ja komissio osoittavat 15,6 miljardia euroa kumppanimaiden tukemiseen koronakriisin voittamiseksi. Useat jäsenmaat korostivat tarvetta tukea Maailman terveysjärjestö WHO:ta. Korkea edustaja Josep Borrell kiitti erityisesti Suomea lisätuesta WHO:lle.

Ukrainan osalta ministerien keskustelussa korostui tarve kunnioittaa Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja maan suvereniteettia sekä pyrkimys Itä-Ukrainan konfliktin ratkaisuun. Samalla painotettiin tarvittavia uudistuksia ja niiden jatkuvuutta haastavassa taloustilanteessa. Suomenkin tukeman ETYJ:n tarkkailumission (SMM) toimintaedellytykset nousivat esille.

Maltan aloitteesta esillä oli lisäksi vaikea humanitaarinen tilanne Libyassa. Suomi jatkaa Välimerellä Sophia-operaation jälkeisen Irini-operaation tukemista.

Ulkoministeri Pekka Haavisto nosti omassa puheenvuorossaan esille EU:n roolin myös globaalisti koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Suomi kertoi myös yhdessä YK:n ja Afganistanin hallituksen valmistelemasta Afganistanin apukonferenssista, joka on määrä pitää marraskuussa Genevessä.

”Koronakriisi voi jatkua pitkään, ja se tulee vaikeuttamaan elämää Euroopan lisäksi myös monissa kehitysmaissa”, Haavisto toteaa. ”Sen vuoksi EU:n tulee jatkaa näiden maiden tukemista ja vahvistaa myös Maailman terveysjärjestön WHO:n panosta. Suomen rooli WHO:n tukijana on saanut viime viikkoina paljon kiitosta.”