Eurooppaministerit keskustelivat elpymiskokonaisuudesta ja Saksan EU-puheenjohtajuusohjelmasta
Eurooppaministerit keskustelivat videokokouksessaan keskiviikkona 15. heinäkuuta EU:n elpymiskokonaisuudesta eli tulevasta rahoituskehyksestä ja elpymisvälineestä. Lisäksi heinäkuun alussa EU-puheenjohtajuutensa aloittanut Saksa esitteli puheenjohtajuutensa prioriteetit. Suomea kokouksessa edusti eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.
Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel antoi muokatun esityksensä elpymiskokonaisuudesta 10. heinäkuuta. Suomi katsoo, että Michelin esityksessä on otettu askelia oikeaan suuntaan esimerkiksi tuen jakautumisen kriteerien osalta. Viimevaiheen neuvotteluissa Suomelle keskeiset kysymykset liittyvät mm. elpymisvälineen kokoon, laina- ja avustusmuotoisten tukien suhteellisiin osuuksiin, ehdollisuuksiin, kuten oikeusvaltiomekanismiin sekä jäsenmaiden enimmäisvastuisiin kokonaisuuden rahoittamiseksi.
EU-johtajat pyrkivät sopimaan kokonaisuudesta ylimääräisessä Eurooppa-neuvostossa Brysselissä 17.-18. heinäkuuta.
”Yleisten asioiden neuvoston kokous pohjusti loppuviikon päämieskokousta. Tunnelma oli hyvin tiivis ja keskittynyt. Puheenvuoroissa korostui tarve saavuttaa ratkaisu kiireellisesti. On selvää, että Eurooppa-neuvostossa tullaan käymään vielä pitkät neuvottelut. Yhtä selvää kuitenkin on, että Eurooppa tarvitsee yhteisen ratkaisun koronaviruspandemian aiheuttaman kriisin hoitamiseksi. Suomi lähtee neuvotteluihin rakentavasti, toimivaa ja tarkoituksenmukaista ratkaisua hakien,” ministeri Tuppurainen sanoi.
Heinäkuussa EU-puheenjohtajuuden aloittanut Saksa esitteli kokouksessa puheenjohtajakautensa painopisteet. Pääteemoja ovat koronaviruspandemian selättäminen ja taloudellinen elpyminen, vahvempi ja innovatiivisempi Eurooppa, oikeudenmukainen Eurooppa, kestävä Eurooppa, turvallinen ja yhteisiin arvoihin perustuva Eurooppa sekä vahva Eurooppa maailmannäyttämöllä.
Suomi pitää perusteltuna, että erityisen huomion kohteena neuvoston tulevassa työssä on koronaviruskriisiin vastaaminen ja siitä toipuminen. Saksa on myös kertonut jatkavansa Suomen EU-puheenjohtajakauden työtä muun muassa oikeusvaltioperiaatteen vahvistamisessa ja neuvoston työskentelytapojen kehittämisessä.
”Olen iloinen, että Saksa jatkaa puheenjohtajakaudellaan työtä oikeusvaltioperiaatteen vahvistamiseksi. Etenkin koronapandemian aiheuttamista poikkeusoloista kohti tavallista arkea siirryttäessä meidän on oltava myös Euroopassa valppaina. EU:n on oltava tasa-arvon, demokratian ja oikeusvaltion vankka puolustaja myös jatkossa”, ministeri Tuppurainen totesi.
Lisätietoja: erityisavustaja Pilvi-Elina Kupias, p. 0295 160 995, valtioneuvoston kanslia