Hyppää sisältöön

Lähimatkailun rajoituksia puretaan osittain, ulkorajoilla rajoitukset pysyvät ennallaan

Ulkoasiainministeriösisäministeriösosiaali- ja terveysministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 11.6.2020 12.26 | Julkaistu suomeksi 12.6.2020 klo 16.47
Tiedote 405/2020

Hallitus linjasi 11. kesäkuuta sisärajavalvonnan osittaisesta jatkamisesta sekä ulkorajaliikenteen rajoittamisesta edelleen 14.7.2020 asti. Rajoituksia jatketaan siltä osin, kuin ne nähdään välttämättömänä tartuntatautitilanteen aiheuttaman vakavan uhan takia. Valtioneuvosto päättää asiasta yleisistunnossaan 12. kesäkuuta.

Hallituksen linjaukset ovat osa valtioneuvoston hybridistrategiaa, jonka mukaan COVID-19-tartuntatautiepidemian takia tehdyistä rajoituksista luovutaan asteittain perustuen tautitilanteeseen sekä sosiaalisiin ja taloudellisiin näkökohtiin. Ihmisten kulkemista ja liikennettä helpotetaan ensisijaisesti samankaltaisessa tautitilanteessa olevien maiden välillä. Hallitus tarkastelee tilannetta uudelleen kahden viikon kuluttua. Hallitus pitää tärkeänä, että asiaa koordinoidaan EU-tasolla.

Sisärajavalvontaan muutoksia

Sisärajavalvonta muuttuu 15.6. siten, että rajavalvonnasta Suomessa luovutaan tiettyjen maiden ja liikennemuotojen osalta. Sisärajavalvonta poistuu 15.6. alkaen:

  • Suomen ja Norjan väliseltä maarajalta
  • Suomen ja Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian ja Liettuan välisestä lentoliikenteestä ja säännöllisestä lauttaliikenteestä.
  • huvialusliikenteestä eli yksityishenkilöiden matkailusta omalla veneellä.

Sisärajavalvonta jatkuu edelleen Suomen ja muiden kuin edellä mainittujen Schengen-maiden välisessä liikenteessä. Näin ollen sisärajavalvonta jatkuu esimerkiksi Suomen ja Ruotsin välisessä liikenteessä.

Siltä osin kuin sisärajavalvonta jatkuu sisärajoilla on mahdollista paluuliikenne Suomeen, työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne. Kyseessä voi olla esimerkiksi perheasia, henkilökohtainen syy tai kiinteistö, asunto tai vapaa-ajan asunto Suomessa. Paluuliikenne tarkoittaa Suomen kansalaisten lisäksi kaikkia Suomessa asuvia EU- ja Schengen-valtioiden kansalaisia ja heidän perheenjäseniään sekä Suomessa oleskeluluvalla oleskelevia kolmannen maan kansalaisia. EU- ja Schengen-maiden sekä Iso-Britannian kansalaisille on mahdollista työmatkaliikenne.

Tavoitteena on mahdollistaa rajoitukseton matkustaminen Ruotsista Suomeen niin nopeasti kuin tautitilanne sen sallii. Tilannetta tarkastellaan jatkuvasti. Läheiset ystävyys- ja kauppasuhteet ovat tärkeitä Suomelle ja Suomen kahdenvälisessä yhteistyössä Ruotsilla on erityisasema.

Jokaisella on oikeus lähteä Suomesta, tarpeetonta matkustamista hyvä välttää

Perustuslain 9 §:n mukaan Suomen kansalaisella on aina oikeus palata Suomeen, ja jokaisella on oikeus halutessaan lähteä Suomesta, ellei henkilöllä ole tähän lakiperusteista estettä. 

Hallitus kuitenkin suosittelee edelleen välttämään tarpeetonta matkustamista muualle paitsi Norjaan, Tanskaan, Islantiin, Viroon, Latviaan ja Liettuaan. Jokainen meistä pystyy omalta osaltaan ehkäisemään koronaepidemian leviämistä noudattamalla matkustussuosituksia ja hygieniaohjeita.

Ulkorajoilla rajoitukset jatkuvat

Rajaliikenteen rajoitukset jatkuvat nykyisellään ulkorajalla eli Venäjän rajalla ja muista kolmansista maista saapuvien kohdalla 14.7. saakka. Ulkorajoilla sallitaan paluuliikenne Suomeen, kauttakulkuliikenne Helsinki-Vantaan lentokentällä ja muu välttämätön liikenne. Suomen kansalaisen perheenjäsenten maahanpääsy on mahdollista kansallisuudesta riippumatta.

Suomeen saapuvien karanteeniohjeisiin muutoksia

15.6. alkaen omaehtoista karanteenia suositellaan kaikille Suomeen saapuville, jotka tulevat maista, joihin kohdistuu edelleen sisä- tai ulkorajavalvonta. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Ruotsi, Saksa ja Venäjä. Omaehtoista karanteenia ei tarvita, jos henkilö saapuu Virosta, Latviasta, Liettuasta, Norjasta, Tanskasta tai Islannista. THL:n ohjeistaman 14 vuorokauden omaehtoisen karanteenin sisältö ei sinänsä muutu. Omaehtoisessa karanteenissa voi liikkua työpaikan ja asuinpaikan välillä. Myös muu välttämätön liikkuminen on mahdollista.

Maahan saapuvia matkustajia informoidaan myös Suomen hygienia- ja turvaetäisyysohjeista, suosituksesta välttää fyysistä kontaktia riskiryhmien kanssa 14 vuorokauden ajan, tarvittaessa nopeasti hoitoon hakeutumisesta ja tulevaisuudessa myös ohjeista mobiilisovelluksen asennukseen.  Tietoa jaetaan monissa kanavissa.

Matkalle lähtijän pitää itse varmistaa kohdemaan maahantulo- ja karanteenimääräykset ja ottaa huomioon Suomeen palaajan karanteenisuositukset. Matkailijan tulee itse selvittää oman matkavakuutusturvansa kattavuus pandemiatilanteessa. Jokaisen matkalle lähtijän kannattaa tarkistaa voimassaolevat ohjeet:

Kohdemaan maahantulo- ja karanteeniohjeet kohdemaan viranomaisten nettisivuilta.

Lisätietoja 
Rajavartiolaitoksen kansalaisneuvonta: p. 050 597 2255 (arkisin klo 8-16, 19.6.2020 saakka)
sähköpostitse: [email protected]

Maria Ohisalo Pekka Haavisto Timo Harakka