Hyppää sisältöön

Markkinaoikeus hylkäsi Heckler & Kochin valituksen Puolustusvoimien rynnäkkökiväärihankinnasta

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 21.5.2024 11.53
Tiedote

Markkinaoikeus on 17.5.2024 hylännyt saksalaisen Heckler & Kochin valituksen koskien Puolustusvoimien rynnäkkökiväärihankintaa Sakolta.

Hankinta tehdään yhteishankintana Ruotsin kanssa. Suomen ja Ruotsin yhteisen käsiaseperheen hankintaa koskee puitesopimus, jonka osapuolina ovat Ruotsin puolustusmateriaalivirasto FMV, Puolustusvoimien logistiikkalaitos ja Sako Oy. Toteutettavan järjestelyn tarkoitus on siten myös vahvistaa Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä sekä yhteistä varautumista, joka on huomioitu sopimusjärjestelyn ehdoissa.

Hankinta toteutettiin ilman puolustus- ja turvallisuushankintalain (1531/2011) mukaista kilpailutusta Euroopan unionin toiminnasta annetun sopimuksen artikla 346 1(b) nojalla ohjaamalla hankintasopimus kansalliselle toimijalle. Keskeinen peruste suorahankinnalle ovat sotilaallisen huoltovarmuuden vaatimukset. Suomen valtion keskeisten turvallisuusetujen turvaamisen on arvioitu edellyttävän käsiaseiden kansallisen tuotanto- ja ylläpitokyvyn säilyttämistä Suomessa kaikissa oloissa. Hankinnassa on siten kyse Suomen valtion keskeisistä turvallisuuseduista.

Lisätietoja puolustusministeriössä antaa hallitusneuvos Iikka Marttila, p. 0295 140 038.