Nepalin ja Suomen yhteinen opetusalan hanke saanut merkittävästi EU-rahoitusta
Suomi aloittaa Nepalissa uuden kahdenvälisen, erityisesti opettajakoulutuksen kehittämiseen keskittyvän viisivuotisen hankkeen. Hankkeen toteuttamisesta vastaa Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluja tarjoava yhtiö HY+.
Kesäkuussa 2024 alkava Nepalin ja Suomen yhteinen opetusalan hanke on saanut merkittävää tukea Euroopan unionilta. Viisivuotisen Technical Support Cooperation to School Education Sector in Nepal (TECSES) –hankkeen tavoitteena on parantaa koulutuksen saatavuutta, laatua ja inklusiivisuutta niillä Nepalin alueilla, joissa oppimistulokset ovat heikoimmat. TECSES-hanke tukee voimakkaasti Nepalin hallituksen koko opetussektorin kehittämiseen tähtäävää ohjelmaa (School Education Sector Plan, SESP). Hankkeen toteuttajana Nepalissa toimii Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalveluja tarjoava yhtiö HY+.
Suomen ja Nepalin välinen yhteistyö tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden jakaa koulutussektorin parhaita käytäntöjä, asiantuntemusta ja ratkaisuja, mikä hyödyttää molempia maita. Hankkeen tavoitteena on parantaa Nepalin koulutuksen yleistä laatua ja oppimistuloksia sekä taata lapsille oikeudenmukainen pääsy koulutukseen, erityisesti huomioiden vammaiset ja muihin vähemmistöihin kuuluvat lapset. Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi hanke keskittyy eritoten opettajankoulutuksen kehittämiseen yhteistyössä Nepalin opetusministeriön ja yliopistojen kanssa.
Hankkeen rahoitus on yhteensä 10 miljoonaa euroa, josta puolet katetaan Suomen kehitysyhteistyön määrärahoista ja puolet tulee Euroopan unionilta. EU:n Suomelle delegoiman rahoituksen myötä hanke pystyy laajentamaan toimialuettaan ja vaikuttavuuttaan. Yhteistyöhanke on askel kohti kestävää kehitystä ja tasa-arvoisempaa koulutusjärjestelmää Nepalin nuorille, mikä puolestaan vaikuttaa myönteisesti maan tulevaisuuteen matkalla kohti siirtymistä alemman keskitulon maaksi.
Hanke vahvistaa entisestään Suomen ja Nepalin jo 1990-luvulla alkanutta yhteistyötä koulutussektorilla ja Suomen sitoutumista koulutuksen edistämiseen maailmanlaajuisesti.
Lisätietoja
Elina Hämäläinen
vastuuvirkamies, Nepal, Eteläisen Aasian yksikkö
+358 295 351 553
Ulkoministeriön sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected].
Lue lisää Suomen kehitysyhteistyöstä Nepalissa: Linkki Nepalin kehitysyhteistyösivulle.