Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Pohjanmaa-luokan korvetteihin ilmatorjuntaohjusjärjestelmä

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 21.2.2019 14.30
Tiedote

Puolustusministeri Jussi Niinistö on 21. helmikuuta 2019 valtuuttanut Puolustusvoimien logistiikkalaitoksen hankkimaan Laivue 2020 -hankkeen myötä rakennettaviin Pohjanmaa-luokan korvetteihin ilmatorjuntaohjusjärjestelmän (ITO20). ITO20-järjestelmä koostuu ESSM-ilmatorjuntaohjuksista (Evolved SeaSparrow Missile), laukaisinyksiköistä, varaosista, käytön edellyttämistä lisäosista sekä näihin liittyvästä ohjelmistokokonaisuudesta.

ITO20-järjestelmä asennetaan jokaiselle neljälle Pohjanmaa-luokan alukselle. Kaupassa hankittava ohjusmäärä ei ole julkista tietoa. Hankinta toteutetaan valtioiden välisellä kaupalla Yhdysvaltojen puolustushallinnolta ja sen arvonlisäveroton arvo on 83 miljoonaa euroa.

ITO20-järjestelmä on Pohjanmaa-luokan korvetin taistelujärjestelmän keskeinen osa. Ilmatorjuntaohjukset suojaavat aluksen omaa toimintaa sekä mahdollistavat muiden kohteiden tai joukkojen toiminnan suojaamisen. ITO20-järjestelmä lisää merivoimien kykyä osallistua tehokkaammin valtakunnalliseen ilmapuolustukseen sekä suojata tärkeitä kohteita. ITO20-järjestelmän lisäksi Pohjanmaa-luokan korvetteihin on jo hankittu Gabriel-pintatorjuntaohjusjärjestelmä ja torpedoasejärjestelmä.

Laivue 2020 -hankkeen sopimustilanteesta
 

Laivue 2020 -hankkeen myötä valmistuvat neljä modernia Suomen olosuhteisiin suunniteltua Pohjanmaa-luokan alusta korvaavat merivoimien kalustosta poistuvat seitsemän taistelualusta. Pohjanmaa-luokka on tarkoitus rakentaa Suomessa huoltovarmuussyistä. Taistelujärjestelmä eli aseet ja sensorit hankitaan ulkomailta erillisellä kilpailutuksella.

Pohjanmaa-luokan laivanrakennus- ja taistelujärjestelmäsopimusten neuvottelut jatkuvat edelleen. Laajan sopimuskokonaisuuden viimeisteleminen usean osapuolen kanssa on edellyttänyt erityistä huolellisuutta ja se on vaatinut odotettua enemmän aikaa.

Lisätietoja antaa puolustusministeriössä tiedotuspäällikkö Eemeli Peltonen, puh. 0295 140 125.

Lisätietoja antaa Merivoimien esikunnassa kommodori Janne Muurinen, puh. 0299 800 (vaihde).

 
Sivun alkuun