Puolustusministeri Häkkänen: Suomi hakee Naton korkean teknologian toimintoja
Suomi on jättänyt hakemuksen Nato DIANA-innovaatiokiihdyttämöstä ja kahdesta testikeskuksesta. VTT koordinoi kokonaisuuden valmistelua, mutta mukana on useita muitakin osapuolia. Päätös Suomen esityksen hyväksymisestä tehdään vuoden 2023 loppuun mennessä, aikaisintaan marraskuussa.
Puolustusministeriö toimii kansallisena vastuuviranomaisena kansallisten elementtien ehdottamisessa osaksi Naton DIANA-innovaatioaloitteen yrityskiihdyttämö- ja testikeskusverkostoa.
Puolustusministeriö on hyväksynyt VTT:n esityksen ja toimitti sen Naton DIANA-aloitteen sihteeristölle heinäkuussa 2023. Valintaprosessissa oleva yhteistyöesitys on luottamuksellinen, joten puolustusministeriö ei vielä tässä vaiheessa voi kommentoida ehdotettujen elementtien tarkempaa sisältöä.
- Teknologia on ratkaisevan tärkeä osa turvallisuutta. Suomi voi korkean teknologiaosaamisen maana olla kokoaan suurempi Natossa. Tällä hankkeella pyrimme kasvattamaan Suomen roolia innovaatioiden, teknologian kehittämisen ja turvallisuuden eturintamassa. Yhdistämme yritykset, tutkimusmaailman ja puolustussektorin. Samalla haemme myös NATOn toimintojen sitomista Suomeen ja kotimaisen puolustusteollisuuden vauhdittamista, puolustusministeri Antti Häkkänen sanoo.
Madridin huippukokouksessa 2021 hyväksytyn Naton DIANA-aloitteen (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic) tarkoituksena on ennakoida puolustus- ja turvallisuushaasteita sekä hakea innovaatioita kriittisten teknologioiden osalta akateemisen ja yrityssektorin puolelta. DIANA:n perustaminen linkittyy Naton tavoitteeseen säilyttää liittokunnan etulyöntiasema teknologisten suorituskykyjen hallinnan saralla globaalissa suurvaltakilpailussa.
Hallitus tavoittelee ohjelmassaan Suomen teknologisen huippuosaamisen hyödyntämistä Naton jäsenmaana. Suomen osallistuminen Naton DIANA-innovaatioaloitteeseen on konkreettinen askel tavoitteen saavuttamiseksi.
Haastattelupyynnöt puolustusministerille erityisavustaja Ville Sipiläisen kautta, puh +358 40 761 1558.