Hyppää sisältöön

Puolustusministeri Niinistö: Venäjän turvallisuuspolitiikan tutkimuksella on perusteltu paikkansa

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 5.6.2017 14.45
Tiedote

Puolustusministeri Jussi Niinistö avasi Venäjän turvallisuuspolitiikan juhlaseminaarin Helsingin yliopistolla 5.kesäkuuta. Seminaarissa juhlistettiin vasta täytettyä Maanpuolustuskorkeakoulun ja Helsingin yliopiston yhteistä Venäjän turvallisuuspolitiikan professuuria. Professuurin perustamisen mahdollisti maanpuolustusta tukevien säätiöiden tuki. Ensimmäiseksi tehtävänhoitajaksi on nimitetty YTT Katri Pynnöniemi.

Ministeri Niinistö totesi puheessaan, että mitään tarvetta turhiin kuohuntoihin ei ole - tänäänkään. Mutta se ei tarkoita, etteikö asioista tule keskustella ja harjoittaa tutkimusta avoimesti ja oikeilla nimillä. Tutkitulla tiedolla ja tässä tapauksessa Venäjän turvallisuuspolitiikan tutkimuksella on Niinistön mielestä perusteltu paikkansa. Turvallisuusympäristön muutokset korostavat tiedon, tutkimuksen ja osaamisen merkitystä.

"Venäjä on Suomen kannalta keskeisin valtio, jonka toiminta ja kehitys vaikuttavat maamme turvallisuuteen. Se, kuinka Venäjä ymmärtää oman turvallisuutensa heijastuu, kuten historiasta tiedämme, myös Suomeen."

Erityisesti Venäjän sotilaspolitiikkaan ja sen taustatekijöihin liittyvä Venäjä-tutkimus on ollut Suomessa valitettavan vähäistä eikä sen kehittämiseen avautuneita mahdollisuuksia ole aina riittävästi osattu käyttää hyväksi, sanoi Niinistö. "Nyt perustettu Venäjä-professuuri täyttää merkittävän tutkimuksellisen aukon, joka on syntynyt parin viimeisen vuosikymmenen aikana."

"On selvää, että suomalaisten itsensä tulee vastata Venäjä-suhteista myös tutkimuksen saralla - emme tässäkään voi liiaksi luottaa ulkopuolisiin. Meidän tulee luoda itsellemme riittävä ja merkittävä tieto- ja osaamispohja. Tämän perustan luominen tukee myös kansainvälistä yhteistyötä", päätti Niinistö puheensa.

Puhe on kokonaisuudessaan luettavissa osoitteessa www.defmin.fi/puheet .