Hyppää sisältöön

Puolustusvoimien raskaat raketinheittimet päivitetään

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 22.12.2023 11.31
Tiedote
Puolustusministeri Antti Häkkänen on hyväksynyt elinjaksopäivityksen hankkimisen Puolustusvoimien käytössä olevalle raskaalle raketinheitinjärjestelmälle. Raskaat raketinheittimet on hankittu puolustusvoimille vuosina 2006-2014 Hollannista, Yhdysvalloista ja Tanskasta.

Elinjaksopäivityksellä Suomen hallussa olevat 41 kappaletta raketinheittimiä päivitetään versioon M270A2. Päivityksellä parannetaan raketinheittimen alustaa, aseosaa ja ammunnanhallintaa. Samassa yhteydessä raketinheittimet peruskorjataan siten, että ne ovat päivityksen jälkeen käytännössä uudenveroisia.

- Tällä päivityksellä jatkamme raskaan raketinheitinjärjestelmän elinkaarta pitkälle 2050-luvulle. Sillä on suuri merkitys Maavoimien kauaskantoiselle tulenkäyttökyvylle, kertoo puolustusministeri Häkkänen.

Päivitys myös mahdollistaa tulevaisuuden ampumatarvikkeiden käytön ja hyötykuormien yhteensopivuuden.

Hankinnan tarjouspyyntö oli käsittelyssä Yhdysvaltain kongressissa, joka myönsi myyntiluvan Suomelle elokuussa 2023.

Päivityksen toteuttaa yhdysvaltalainen Lockheed Martin. Raketinheittimien päivityksen arvonlisäveroton kokonaishinta on noin 450 miljoonaa euroa.

Lisätietoja antavat puolustusministeriössä hallitusneuvos Iikka Marttila, puh. 0295 140 038, ja Maavoimien esikunnassa tykistön tarkastaja, eversti Mika Holma puh. 0299 800 (Puolustusvoimien vaihde).