Valtioneuvosto ja ministeriöt Media
Valikko
Koronavirus: valtioneuvoston  tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta sekä thl.fi

Suomalainen rauhanturvaaminen 60 vuotta

Puolustusministeriö 5.2.2016 14.01
Tiedote

Suomalainen rauhanturvaaminen täyttää 60 vuotta vuonna 2016. Ensimmäiset suomalaiset rauhanturvaajat lähtivät Yhdistyneiden kansakuntien UNEF-operaatioon Suezille 10.12.1956. Tämän jälkeen noin 45 000 suomalaista on palvellut yli 40 rauhanturva- ja kriisinhallintaoperaatiossa Lähi-idässä, Afrikassa, Aasiassa ja Euroopassa.

Rauhanturvaamisella ja kansainvälisellä kriisinhallinnalla on ollut merkittävä vaikutus Suomen kansainväliselle asemalle. Kylmän sodan aikana puolueettomuuspolitiikasta tuli Suomen valttikortti, joka tuki Suomen aktiivista osallistumista rauhanrakentamiseen, sovittelutyöhön ja YK:n rauhanturvaoperaatioihin. 1990-luvulta lähtien Suomi on osallistunut aktiivisesti myös Naton ja Euroopan unionin johtamiin sotilaallisiin kriisinhallintaoperaatioihin sekä yhteen ETYJin sotilaalliseen kriisinhallintaoperaatioon.

Rauhanturvaoperaatiot ovat tukeneet kriisialueiden vakauttamista ja neuvotteluratkaisun saavuttamista. Myös rauhanvälityksellä on ollut ratkaiseva merkitys monilla kriisialueilla. Suomi on sekä rauhanturvajoukoilla että yksittäisten ihmisten merkittävällä henkilökohtaisella panoksella pystynyt tukemaan tätä kehitystä.

Puolustusministeriössä valmistellaan rauhanturvatehtävissä palvelleille veteraanistatusta, jonka ulkoisena tunnuksena lähetetään kaikille rauhanturva- ja kriisinhallintatehtävissä palvelleille kriisinhallintaveteraanikortti. Kriisinhallintaveteraanien tuen ja hoidon kehittämisen tärkein edistysaskel on sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteilla oleva laki tapaturman ja palvelussairauden korvaamisesta kriisinhallintatehtävässä. Laki on tarkoitus antaa kevään aikana eduskunnalle.

Puolustushallinto ja Suomen rauhanturvaajaliitto juhlistavat merkkivuotta useilla tapahtumilla ympäri Suomea. Juhlavuoden pääjuhla järjestetään Sibelius-talossa Lahdessa 8.12.2016. Samana päivänä 60 vuotta sitten tasavallan presidentti Urho Kekkonen tarkasti ensimmäiseen rauhanturvatehtävään lähtevän komppanian Kaartin kasarmin pihalla.

Juhlavuosi näkyy myös Suomen rauhanturvaajaliiton tapahtumissa. Kansainvälisenä rauhanturvaajien päivänä 29.5.2016 järjestetään seppeleenlaskutilaisuus Hietaniemen hautausmaalla. Päivä jatkuu musiikkipitoisella tapahtumalla Espan lavalla. Liiton oma soittokunta huolehtii musiikista. Juhlavuoden kunniaksi liitto toimii Salpavaelluksen suojelijana. Tämä linnoittajien kunniaksi toteutettava tapahtuma järjestetään Virolahden-Miehikkälän alueella heinäkuun ensimmäisenä viikonloppuna. Elokuun ensimmäisenä perjantaina rauhanturvaajien lippu liehuu Hamina Tattoossa. Seuraavana viikonloppuna kokoonnutaan kesäpäiville oopperakaupunki Savonlinnaan. Kankaanpäässä järjestetään juhlakonsertti lokakuun alussa.

Lisätietoja kansallisesta kriisinhallinnan veteraaniohjelmasta antaa puolustusministeriössä vanhempi osastoesiupseeri Mika Peltoniemi, puh. 0295 140442.

Lisätietoja rauhanturvaamisen juhlavuodesta antaa Suomen Rauhanturvaajaliitto ry:ssä puheenjohtaja Paavo Kiljunen, puh. 044 556 0277.

Lisätietoja rauhanturvaamisen juhlavuoden pääjuhlasta antaa puolustusministeriössä suunnittelija Eijaliisa Kettunen, puh. 0295 140124.

Palaa sivun alkuun