Suomi mukaan kehitysmaiden verotuskykyä parantavaan aloitteeseen
Suomi on mukana käynnistämässä kansainvälistä aloitetta kehitysmaiden verotuskyvyn parantamiseksi. Addis Tax Initiative julkistettiin 15. heinäkuuta kansainvälisessä kehitysrahoituskonferenssissa Etiopian Addis Abebassa.
Aloitteeseen liittyvät maat sitoutuvat työskentelemään yhdessä verotuskyvyn kehittämiseksi sekä verojärjestelmien tasapuolisuuden avoimuuden ja tehokkuuden lisäämiseksi. Kyse on erityisesti osaamisen jakamisesta ja teknisestä avusta. Avunantajamaat sitoutuvat kaksinkertaistamaan tukensa tähän tarkoitukseen vuoteen 2020 mennessä.
"Ilman verotuloja ei ole julkisia palveluita eikä kestävää kehitystä. Olemme jakaneet Suomen osaamista muun muassa Afrikan verohallintojen järjestön ATAFin kautta. Nyt lähdemme mukaan Addis Tax Initiative- aloitteeseen, joka on tärkeä käytännön sitoumus kehitysmaiden verotuskyvyn kehittämiseen. Maat tarvitsevat vahvan yksityisen talouden ja toimivan verotusjärjestelmän", sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.
Suomen lisäksi aloitteeseen liittyivät Alankomaat, Australia, Belgia, Etelä-Korea, Etiopia, Filippiinit, Indonesia, Iso-Britannia, Italia, Kamerun, Kanada, Liberia, Luxemburg, Malawi, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Senegal, Sierra Leone, Slovenia, Sveitsi, Tansania, Tanska, Yhdysvallat sekä Euroopan komissio.
Kansainvälisistä järjestöistä tukensa aloitteelle antavat OECD, Maailmanpankki, Kansainvälinen valuuttarahasto IMF, African Tax Administration Forum (ATAF), Inter-American Centre of Tax Administrations (CIAT) ja the Gates Foundation.
Huomenna päättyvä kehitysrahoituskonferenssi on keskeinen osa YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden ja toimintaohjelman toimeenpanon valmistelua. Lähtökohtana on, että kehitysmaiden omien resurssien vahvistaminen on avainasemassa kestävän kehityksen edistämisessä. Tämä tarkoittaa muun muassa verotuskyvyn parantamista ja korruption vähentämistä osana hyvää hallintoa.
Post 2015 -nimellä tunnettu toimintaohjelma ja -tavoitteet ovat jatkoa YK:n vuosituhattavoitteille. Vuoteen 2030 ulottuvan toimintaohjelman keskeisinä tavoitteina ovat äärimmäisen köyhyyden poistaminen kaikkialta ja kaikissa muodoissa sekä kestävä kehitys niin ihmisten hyvinvoinnin, talouskasvun kuin maapallon kantokyvyn näkökulmasta. Tavoitteet tulevat koskemaan kaikkia maailman maita – myös Suomea.
Kestävän kehityksen tavoitteista ja toimintaohjelmasta päätetään lopullisesti YK:n huippukokouksessa New Yorkissa 25.–27. syyskuuta.
Lisätietoja: johtava asiantuntija Pekka Hukka, p. 0295 351747, [email protected], ministeri Toivakan erityisavustaja Pasi Rajala p. 0400 464393, [email protected]