Suurlähettiläät juoksivat Helsingissä naisten ja rauhantyön kunniaksi
Suomalaisdiplomaatti Kai Sauerin aloitteesta järjestetty juoksu juhlisti YK:n turvallisuusneuvoston 1325-päätöslauselman pyöreitä vuosia.
Juoksulenkin pituus täsmättiin päätöslauselman järjestysnumeroon: 13,25 kilometriä. Juoksijat matkaan lähdössä. Kuva: UM / Vilma PaavilainenUlko- ja turvallisuuspolitiikan alivaltiosihteeri Kai Sauerin kokoamaan "Helsinki Ambassadors on the Run" -juoksijaryhmään kuuluivat myös Norjan, Tanskan, Islannin, Irlannin ja Kanadan suurlähettiläät Suomessa.
YK:n turvallisuusneuvoston Naiset, rauha ja turvallisuus -päätöslauselma täyttää 31. lokakuuta 20 vuotta. Sen tavoitteena on suojata naisia ja tyttöjä aseellisissa selkkauksissa sekä vahvistaa heidän rooliaan ja päätösvaltaansa konfliktien ehkäisyssä ja rauhanrakentamisessa.
Suomi on ollut 1325-päätöslauselman vankimpia tukijoita ja edistänyt sen jalkauttamista monenvälisesti, kahdenvälisesti sekä YK:n tasa-arvojärjestö UN Womenin kautta. Sauerin mukaan päätöslauselman puolustaminen on tänä vuonna erityisen ajankohtaista.
"Suomelle on tärkeää tukea tasa-arvoa ja naisten kasvavaa roolia kriisinhallinnan jokaisella osa-alueella. Kriisien määrä on kasvussa ja pandemian johdosta niiden ratkaiseminen on aika lailla pysähdyksissä. Tasa-arvo on maailmalla muutoinkin monella tapaa paineen alla."
Haaste saanut jo vastakaikua
Suurlähettiläiden juoksulenkkiin osallistuivat myös YK:n innovaatio- ja teknologialaboratorio UNTILin johtaja Razi Latif puolisoineen sekä suuri joukko ulkoministeriöläisiä. Kierros starttasi Museokadulta ja eteni Töölön, Hietaniemen ja Lapinlahden maisemissa. Lähettäjänä ja tapahtuman suojelijana toimi muun muassa puolustusministerinä, YK:n pääsihteerin erityisedustajana ja YK:n ihmisoikeustarkkailijana teemaan paneutunut Elisabeth Rehn.
Lenkki kierrettiin pariin kertaan tarkan 13,25 km määrämitan saavuttamiseksi. Sauer tunnetaan myös vapaa-aikanaan aktiivisena juoksijana, jolla on takanaan muun muassa seitsemän maratonia. Suurlähettiläiden yhteisjuoksu olikin luonteva tapa nostaa esiin tärkeää teemaa, ja hän toivoo tempaukselle myös jatkoa.
"Haastoimme mukaan vastaavat juoksuryhmät New Yorkissa, Brysselissä ja Nairobissa ja vastaanotto on sielläkin ollut innostunut. Mikään nopeuskilpailu tässä ei ole kyseessä, vaan mottona on ollut YK:n Agenda 2030 -tavoitteiden hengessä "leave no-one behind."