Hyppää sisältöön

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Tavion puhe demokratiapäivän seminaarissa 12.9.2024

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 16.9.2024 11.53
Puhe

Seminaarin järjesti Demo Finland yhteistyössä eduskunnan kanssa Pikkuparlamentissa.

Hyvät kuulijat,

Kansalaiset eri puolilla maailmaa kaipaavat mahdollisuutta osallistua, saada äänensä kuuluviin ja nauttia demokratian tuomista eduista. Demokratian ja oikeusvaltion tuomat hyödyt ovat kiistattomia ja yksilönvapaudet toteutuvat näissä maissa parhaiten.

Tutkimukset vahvistavat myös demokratian ja talouskasvun välisen yhteyden. Demokratisoituneiden maiden taloudet ovat kasvaneet keskimäärin noin 20 prosenttia demokratisoitumista seuranneiden 25 vuoden aikana.

Demokratian ja talouden väliset yhteydet ovat moninaisia. Demokratiat ovat parempia varmistamaan julkisten palveluiden ja muiden julkishyödykkeiden saatavuuden, kuten laadukkaan koulutuksen ja terveydenhuollon tai puhtaan veden ja sähkön.

Seurauksena demokratioissa köyhyys vähenee nopeammin, eliniänodote on korkeampi ja lapsikuolleisuus on selvästi itsevaltaisia maita matalampi.

Demokratioissa on rauhanomainen vallan vaihtumisen kulttuuri, jossa poliittinen kilpailu johtaa herkemmin ohjelmallisiin uudistuksiin ja kompromisseihin, poliittisen väkivallan sijaan. Yhteiskunnallinen rauha sekä oikeusvaltion takaama vakaus tekevät myös markkinoista vakaampia ja ennustettavampia. Kun yritykset ja sijoittajat voivat luottaa oikeusvaltioon ja sopimusten noudattamiseen, syntyy helpommin uusia investointeja ja vaurautta.

Demokratiaa vahvistamalla voidaan edesauttaa talouden toimintakykyä. Demokratian heikkeneminen sen sijaan johtaa korruptioon ja aivovuotoon. Itsevaltaisissa maissa yritykset kohtaavat suuria riskejä mielivaltaisille ja rankaiseville verotus-, sääntely- ja lisensointipäätöksille.

Demokratia ja oikeusvaltio ovat suomalaisen yhteiskunnan peruskivi ja tätä myötä keskeisiä toimintaa ohjaavia periaatteita ja arvoja Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikassa. Hyödynnämme kehityspolitiikassa omaa kasvutarinaamme ja vahvuuksia, joilla voimme tukea kestävää kehitystä parhaiten.

Suomi kuuluu sääntöpohjaista monenkeskistä järjestelmää ja demokratiaa puolustavaan maaryhmään. Toimiva demokratia, oikeusvaltio, ihmisoikeudet sekä elinvoimainen kansalaisyhteiskunta ovat kestävän kehityksen edellytyksiä, joita Suomi tukee. Niillä on merkitystä maiden väestön hyvinvoinnille, mutta myös Suomen ja Euroopan turvallisuudelle.

Suomi tunnetaan vahvana ja vakaana demokratiana ja oikeusvaltiona, jossa on vapaa ja elinvoimainen kansalaisyhteiskunta. Osaamisellemme ja kokemuksellemme on kysyntää ja meihin luotetaan. Suomen kumppanimaissa tehdään pitkäjänteisesti työtä demokratian vahvistamiseksi sekä maatasolla että alueellisesti. Suomalaisilla kansalaisyhteiskunnan toimijoilla on ollut tärkeä rooli tässä työssä, ja niinpä ohjaamme kehitysyhteistyövaroja kansalaisyhteiskunnan tukemiseen.

Suomen kansainvälinen toiminta demokratian edistämiseksi perustuu laajaan demokratianäkemykseen, jossa ihmisoikeudet, oikeusvaltioperiaate, hyvä hallinto, kansalaisten osallistuminen ja korruption kitkeminen nähdään tärkeinä, toisistaan riippuvaisina demokratian elementteinä.

Suomi puolustaa arvojaan EU:ssa, YK:ssa, Euroopan neuvostossa ja muissa kansainvälisissä elimissä. Suomi tekee demokratiayhteistyötä myös Kansainvälisen demokratia- ja vaaliapuinstituutin sekä Demokratioiden yhteisön kautta. Pyrimme siihen, että tällä työllä edistetään muun hyvän ohella myös taloudellista vakautta ja talouskasvua.

Ulkoministeriön hallinnonalaan kuuluvan demokratia- ja oikeusvaltiomomentin alaisilla kehitysyhteistyömäärärahoilla edesautetaan suomalaisen kokemuksen ja asiantuntemuksen hyödyntämistä kehittyvien maiden demokratia- ja oikeusvaltiokehityksessä. Pääasiassa toimijoina ovat suomalaisten puolueiden yhteistyöjärjestö Demo Finland sekä Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan yhteyteen perustettu Oikeusvaltiokeskus.

Tämäkin työ ja Suomen kansainvälinen toiminta tavoittelee tasavertaisia ja kestäviä kumppanuuksia, jotka perustuvat molemminpuoliseen hyötyyn ja kunnioitukseen.

Hyvä yleisö,

Ensi vuonna 20 vuotta täyttävä Demo Finland on ulkoministeriön pitkäaikainen ja strateginen kumppani demokratian edistämisessä. Toiminnalla vahvistetaan parlamentaarisia monipuoluejärjestelmiä, joissa myös yhteiskunnan aliedustetut ryhmät pääsevät puolueiden kautta osallistumaan. Demo Finlandin luomat kontaktit yhteistyömaidensa puolueisiin ovat arvokkaita Suomelle.

Haluan omasta puolestani kiittää Demoa ja kaikkia muita toimijoita pitkäjänteisestä työstä demokratian eteen. Näillä sanoilla toivotan hyvää seminaaria ja demokratiapäivää kaikille.