Ulkoministeriö etsii nuorta suomalaista rauhanrakentajaa kansainväliseen mentorointiohjelmaan
Ulkoministeri Elina Valtonen julkaisi kesäkuussa Suomen ja Etelä-Afrikan yhteisen nuorten rauhanvälittäjien mentorointiohjelman. Ohjelma on osa Suomen ja Etelä-Afrikan välisen rauhanvälityksen aiesopimuksen toimeenpanoa.
Mentorointiohjelma tuo yhteen viisitoista rauhantyössä aktiivista nuorta ympäri maailman. Sen aikana nuorilla on mahdollisuus tutustua eteläafrikkalaisiin ja suomalaisiin rauhanvälitystoimijoihin sekä vierailla Afrikan unionin ja YK:n rauhanvälitystoimijoiden luona. Kaksi vuotta kestävän ohjelman aikana nuorille tarjotaan myös rauhanvälityskoulutusta.
Ohjelma toteutetaan neljällä viikon mittaisella läsnävierailuna Pretoriaan, Addis Abebaan, New Yorkiin ja Helsinkiin sekä lyhyinä virtuaalityöpajoina.
Ulkoministeriön rauhanvälityskeskus kutsuu nuoriso- ja rauhankysymysten parissa työskenteleviä suomalaisia kansalaisjärjestöjä ja verkostoja esittämään ohjelmaan suomalaisia nuoria. Kukin järjestö voi ehdottaa yhtä nuorta. Nuoriksi määritellään YK:n turvallisuusneuvoston Nuoret, rauha ja turvallisuus -päätöslauselman mukaisesti kaikki 18-29-vuotiaat.
Rauhanvälityskeskus etsii osallistujiksi suomalaista nuorta, joilla on kokemusta rauhanrakentamisen, konfliktinratkaisun, diplomatian tai kansainvälisten suhteiden alalta. Arvostamme erityisesti johtamiskokemusta. Ohjelmaan valittavalla osallistujalla tulisi olla kandidaatin tutkinto tai vähintään kaksi vuotta korkeakouluopintoja relevantilta alalta.
Ohjelman kieli on englanti ja valitun osallistujan tulee kyetä työskentelemään ja opiskelemaan englanniksi kansainvälisessä ympäristössä. Osallistujalla tulee myös olla mahdollisuus matkustaa kansainvälisesti sekä osallistua virtuaalityöpajoihin. Ohjelmaan valittavan nuoren odotetaan sitoutuvan mentorointiin koko kaksivuotisen ohjelman ajaksi.
Pyydämme järjestöjä lähettämään lyhyen, korkeintaan sivun pituisen, esityksen rauhanvälityskeskukseen ([email protected]) 1.12.2024 mennessä. Esityksen liitteeksi tulee lisätä ehdokkaan ansioluettelo sekä sivun mittainen ehdokkaan kirjoittama motivaatiokirje, jossa tämä esittelee omaa taustaansa ja osaamistaan. Motivaatiokirjeessä tulisi käydä ilmi myös miten kandidaatti näkee hyödyntävänsä ohjelman oppeja tulevaisuudessa sekä mitä erityistä tämä toisi mukaan ohjelmaan.
Lisätietoa
- Henrik Rinne, rauhanvälityskeskus, sähköpostiosoite: [email protected]
- Suomi ja Etelä-Afrikka solmivat rauhanvälityksen yhteistyötä koskevan aiesopimuksen (Tiedote 25.4.2023)