Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun puheet Suomen ja Ruotsin NATO-yhteistyöstä sisältävät asiavirheitä

puolustusministeriö
Julkaisuajankohta 26.7.2018 12.48
Tiedote

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigun Moskovassa tiistaina esittämät kommentit Suomen ja Ruotsin NATO-yhteistyöstä sisältävät useita epätarkkuuksia ja asiavirheitä:

Suomessa ei ole Shoigun mainitsemaa USA:n avulla sijoitettua kyberoperaatiokeskusta vaan vuonna 2017 perustettu monikansallinen hybridiosaamiskeskus.

Shoigu viittasi puheessaan Suomen, Ruotsin ja Naton väliseen toukokuussa allekirjoitettuun sopimukseen. Tällaista ei kuitenkaan ole olemassa, vaan Suomi, Ruotsi ja Yhdysvallat ovat allekirjoittaneet toukokuussa 2018 aiejulistuksen kolmenvälisestä puolustusyhteistyöstä.

Suomella ei ole täysimääräistä pääsyä Naton harjoituksiin ja komentorakenteisiin, toisin kuin Shoigu väittää. Natolla ei myöskään ole rajoittamatonta pääsyä Suomen aluevesille ja ilmatilaan, vaan valtion alusten ja ilma-alusten pääsy Suomen alueelle edellyttää lupaa lupaviranomaiselta eli Puolustusvoimilta. Lupakäsittely on aina tapauskohtainen ja harkinnanvarainen.

Shoigu esittää virheellisesti, että Suomea ollaan vetämässä mukaan Natoon. Suomen asema sotilaallisesti liittoutumattomana maana on selkeä ja Suomi tekee itse turvallisuuspoliittiset valintansa.

 
Sivun alkuun