Hyppää sisältöön

Viro ja Suomi – menestyvät satavuotiaat

valtioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 10.6.2017 9.24
Kolumni

julkaistu Lännen Median lehdissä 9. ja 10.6

Viro ja Suomi ovat nyt lähestymässä satavuotispäiväänsä, joulukuussa Suomi ja ensi vuoden helmikuussa, 80 päivää myöhemmin Viro.

Silmiemme edessä on kehittynyt ainutlaatuinen kaksoispääkaupunki, jota myös Talsingiksi kutsutaan. Rajanylityksiä on noin 9 miljoonaa vuodessa, ikään kuin kaikki virolaiset ja suomalaiset kävisivät vähintään kerran vuodessa toistensa luona kylässä. Työmarkkinat ja talous muodostavat jo yhteisen metropolialueen, jossa elää ja asuu noin kaksi miljoonaa ihmistä.

Kehitys on ollut suurelta osin mahdollista EU:n sisämarkkinoiden ja vapaan liikkuvuuden ansiosta, joita Suomi ja Viro toteuttavat laajasti hyödyntäen. Häivytämme rajoja kuten aiemmin vuosisatojen ajan jatkuneen, Suomenlahden ylittävän seprakaupan aikana, jolloin lahden yli vaihdettiin suolasilakkaa ja viljaa. Suomalaiset ja virolaiset vaihtoivat keskenään ylijäämäänsä ja molemmat osapuolet jäivät voitolle. Nyt maiden välillä vaihdetaan ideoita, tietoja ja dataa, tehdään bisnestä, suuntaudutaan lomalle Lappiin tai Saarenmaalle.

Meitä yhdistää paitsi tiheä lauttaliikenne, myös kaksi meren alittavaa sähkökaapelia. Kaksoiskaupungin yhdistävästä tunnelista on puhuttu paljon ja sen kannattavuutta tutkitaan parhaillaan. Yksikään tunneli tai putki ei ole kuitenkaan päämäärä itsessään. Keskeistä on se, miten kudomme kaksoiskaupunkiimme jo muodostuneesta yhdessä tekemisen verkostosta entistäkin tukevamman.Tunneli on osa tätä ajattelutapaa, ei pelkästään osa lahden yli kulkevaa ihmisiä ja tavaroita liikuttava infrastruktuuria. 

Yhteys maidemme välillä oli alun perin ennen kaikkea kulttuurinen, nyt se on myös monipuolisen jokapäiväinen. Tänä keväänä yhdistimme Viron X-roadin ja Suomen kansallinen palveluväylän, joita voi nimittää digitaaliseksi tunneliksi tai sillaksi. Yhteys on vielä kehitysvaiheessa, mutta vahvistuu tulevaisuudessa.

Olemme digitaalisen tietojenvaihdon pioneereja. Digitaalisuus ja tietojen vapaa liikkuminen on myös yksi Viron heinäkuussa alkavan EU-puheenjohtajuuskauden prioriteeteista. Tulevaisuudessa se voi olla EU:n sisämarkkinoiden viides vapaus. Tietojärjestelmien yhteen liittäminen tuo tullessaan helpotuksia ihmisten arkeen ja luo uusia mahdollisuuksia myös yritysmaailmassa. Olemme tässä mallina ja esimerkkinä muulle Euroopalle. 

Suomi ja Viro ovat molemmat menestystarinoita. Olemme koulutuksen, innovatiivisen ajattelun ja sitkeyden avulla köyhyydestä nousseita kansoja. Meitä erottaa historia, mutta yhdistävät samanlaiset demokraattiset arvot. Meitä voi kuvata sanoilla suora, rehellinen ja ahkera. Elämme 2010-lukua, mutta vanha heimoyhteys ei ole kadonnut mihinkään. Siitä voimme olla ylpeitä. 

Niin kuin kaikilla läheisillä kumppaneilla, on Virolla ja Suomellakin omat eroavaisuutensa. Pohjimmiltaan olemme kuitenkin osa samaa joukkuetta, joka osallistuu globaaliin kilpailuun investoinneista, työpaikoista ja menestyksestä. Yhdessä voimme saavuttaa enemmän myös Euroopan unionissa.

Silta tai tunneli välillämme ei ole enää unelmaa, vaan osa arkipäiväistä elämäämme. Tätä tietä pitkin on hyvä jatkaa matkaa kohti seuraavaa sataa vuotta.  

Pääministeri
Juha Sipilä

Pääministeri
Jüri Ratas