FI SV EN

Ennätysmäärä sopimuksia pääministeri Sipilän Team Finland -matkalla Kiinaan

Valtioneuvoston viestintäosasto 29.6.2017 14.00
Tiedote 324/2017
Ennätysmäärä sopimuksia pääministeri Sipilän Team Finland -matkalla Kiinaan
Pääministeri Sipilä ja Kiinan pääministeri Li Keqiang allekirjoitustilaisuudessa

Pääministeri Juha Sipilän Kiinan matkan aikana on allekirjoitettu enemmän erilaisia kauppa-, investointi- sekä aiesopimuksia kuin koskaan aiemmin suomalaisministerin johtaman Team Finland -vierailun yhteydessä. Erilaisia sopimuksia allekirjoitettiin tällä viikolla peräti 54.

”Vierailu on usean vuoden korkean tason poliittisten keskustelujen ja valmistelujen huipentuma. Kiinassa yhteistyö perustuu hyviin ja kaiken kattaviin suhteisiin. Arvioimme, että nämä Team Finland -verkoston puitteissa valmistellut sopimukset voivat tuoda Suomeen tulevina vuosina useita miljardeja euroja erilaisina investointeina ja kaupallisena yhteistyönä”, kertoo Suomen Kiinan suurlähettiläs Marja Rislakki.

Yli 60 henkisellä yritysvaltuuskunnalla oli muutamassa päivässä yhteensä satoja tapaamisia, joissa etsittiin konkreettisia yhteistyöhankkeita presidentti Xin huhtikuisen Suomen vierailun aikana annetun kumppanuusjulistuksen pohjalta. Tulevia yhteistyömahdollisuuksia kartoitettiin esimerkiksi energiasektorilla, cleantech- ja digitaalisissa ratkaisuissa sekä koulutuksessa. Myös suomalainen talviurheiluosaaminen kiinnstaa Kiinaa, joka valmistautuu Pekingin vuoden 2022 talviolympialaisiin.

”Tämä on ollut erittäin onnistunut vienninedistämismatka. Isännät ovat osoittaneet suurta ja aitoa kiinnostusta sitä kohtaan, mitä suomalaisyrityksillä on tarjota. Kiinalaisyrityksille on ollut erittäin suuri merkitys myös sillä, että pääministeri Sipilä on ollut matkalla mukana ja tavannut Kiinan presidentin sekä pääministerin”, totesi yritysvaltuuskunnan johtaja, Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

Team Finland -matka huipentui Talousfoorumiin 

Finpron Pekingissä torstaina 29. kesäkuuta järjestämään suomalais-kiinalaiseen talousfoorumiin osallistui 300 henkeä. 

”Maidemme välisen kaupan lisäksi myös investoinnit kasvavat. Kiinasta on tullut suomalaisten yksityissijoitusten ykköskohde maailmalla, ja kiinalaissijoittajat ovat löytäneet Suomen, mistä olen hyvin iloinen”, päämisteri Sipilä lausui foorumin avauspuheessaan.

Talousfoorumin yhteydessä kokoontui ensimmäistä kertaa Suomen ja Kiinan innovatiivisen liiketoiminnan komitea. Työ- ja elinkeinoministeriön sekä Kiinan kauppaministeriön (MOFCOM) nimittämässä komiteassa on yrityksiä molemmista maista. Sen tavoitteena on avata yhteistyö- ja liiketoimintamahdollisuuksia sekä tuoda yrityksille positiivista näkyvyyttä sekä Kiinassa että Suomessa.

Komiteaan on Suomesta nimitetty 14 yritystä, jotka edustavat monipuolisesti suomalaista elinkeinoelämää. Puheenjohtajana toimii Nokian hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

”Kiina on maailman toiseksi suurin kansantalous ja kasvaa nopeasti. Suomalaisilla yrityksillä on monestakin syystä merkittäviä mahdollisuuksia menestyä Kiinan vaativilla markkinoilla. Komitea tarjoaa uuden mahdollisuuden luoda yhteistyötä maidemme välille”, Siilasmaa kommentoi.

Komitean toimintaa koordinoivaan sihteeristöön kuuluvat Suomesta EK, Finpro ja Tekes. Kiinan puolelta tehtävää hoitaa kone- ja sähkölaitesektorin ulkomaankauppaa edistävä kauppakamari, jolla on lähes 10 000 jäsenyritystä.

Kuvia

Lisätietoja:

Anna-Kaisa Heikkinen, erityisavustaja (kansainväliset asiat), valtioneuvoston kanslia, p. 050 343 0384
Anne Sjöholm, EU-asioiden viestintäpäällikkö, valtioneuvoston kanslia, p. 050 468 5302
Jaani Heinonen, Itä-Aasian aluejohtaja, Finpro, p. +86 138 1787 8853
Hetta Huittinen, viestintäpäällikkö, Finpro, p. 040 033 9597
Maria Kauko, neuvotteleva virkamies, TEM, p. 029 504 8240