Humanitaarinen huippukokous kokoaa maailman johtajia Istanbuliin
Ensimmäinen kansainvälinen humanitaarisen avun huippukokous järjestetään YK:n johdolla 23. ja 24. toukokuuta Istanbulissa. Suomesta kokoukseen osallistuvat pääministeri Juha Sipilä, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka sekä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä.
World Humanitarian Summit järjestetään YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin aloitteesta. Humanitaarisen avun tarpeet ovat suuremmat kuin koskaan, eikä kansainvälinen yhteisö pysty tällä hetkellä vastaamaan tarpeisiin. Noin 80 prosenttia avun tarpeesta johtuu nykyisin konflikteista. Myös ilmastonmuutoksen aiheuttamista sään ääri-ilmiöstä johtuvat tarpeet ovat kasvussa.
“Maailman humanitaarinen tilanne ei ole kestävä. Sen parantamiseen vaaditaan tiiviimpää kansainvälistä yhteistyötä ja vahvempaa poliittista tahtoa. Suomi haluaa olla mukana edistämässä tätä muutosta”, Suomen valtuuskunnan johtaja, pääministeri Juha Sipilä sanoo.
"Keskustelu humanitaarisen avun uudistamisesta on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan, sillä avun tarpeet ovat ennätyssuuret eivätkä perinteisten avunantajien voimavarat riitä. Kriisin lopettaminen esimerkiksi Syyriassa ei onnistu ilman poliittisia ratkaisuja. Samalla on mietittävä, miten humanitaarista apua voitaisiin tehostaa. Tässä suomalainen osaaminen ja suomalaiset innovatiiviset yritykset voivat olla osaltaan mukana", sanoo ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka.
Haavoittuvien ryhmien erityistarpeet esillä
Valtiot julkistavat kokouksessa omia sitoumuksiaan toiminnan uudistamiseksi. Suomen sitoumukset liittyvät muun muassa rauhanvälitykseen, vammaisten tarpeiden huomioimiseen sekä naisten aseman parantamiseen konfliktitilanteissa. Lisäksi Suomi järjestää Australian ja kansainvälisten vammaisjärjestöjen kanssa erityisistunnon vammaisten oikeuksista humanitaarisissa kriiseissä.
"Humanitaarisissa operaatioissa ensisijaisen tärkeää on turvata etenkin naisten, lasten ja muiden haavoittuvien ryhmien erityistarpeet. On äärimmäisen tärkeää, että terveysjärjestelmät on rakennettu toimiviksi jo ennen kriisitilannetta, sillä katastrofien seurauksia voidaan lieventää huomattavasti vahvojen terveysjärjestelmien avulla. Konfliktitilanteissa tämä edellyttää, että osapuolet kunnioittavat muun muassa sairaaloita suojaavaa kansainvälistä humanitaarista oikeutta", toteaa sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä.
Kokoukseen odotetaan yli 6 000 osallistujaa. Mukana on valtioiden johtajia, YK-järjestöjä, kansalaisjärjestöjä ja yrityksiä. Suomesta kokoukseen osallistuu myös Team Finland -yritysvaltuuskunta. Mukana ovat BMSE/BM Group, Elisa, Funzi, Human Security Finland / Kuopio Innovation, Kara-Sawsystems, Metsi, RK-Housing sekä Kirkon Ulkomaanapu.
Suomi on antanut tänä vuonna humanitaarista apua tähän mennessä 53,9 miljoonaa euroa, josta suurin osa kanavoidaan eri järjestöjen kuten YK-järjestöjen, Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun liikkeen sekä suomalaisten kansalaisjärjestöjen kautta. Tuki myönnetään kehitysyhteistyöhön kuuluvista humanitaarisen avun määrärahoista. Suuri osa avusta kohdistuu Syyriaan ja sen lähialueille.
Suomen humanitaarinen apu
Muuttoliike ja pakolaiskriisi Euroopassa: Miten Suomi tukee kriiseissä 2016
Lisätietoja:
Pääministeri Sipilän ohjelmasta: erityisavustaja (kansainväliset asiat) Anna-Kaisa Heikkinen, p. 040 748 3867 ja mediajärjestelyistä EU-asioiden viestintäpäällikkö Anne Sjöholm, p. 040 537 0733, valtioneuvoston kanslia
Ministeri Toivakan ohjelmasta: humanitaarisen avun ja politiikan yksikön päällikkö Claus Jerker Lindroos, p. 040 132 1416, [email protected] ja erityisavustaja Juha Kirstilä (ml. mediajärjestelyt), p. 040 552 8200, [email protected], ulkoasiainministeriö
Ministeri Mäntylän ohjelmasta: neuvotteleva virkamies Ville Korhonen, p. 050 302 5505, [email protected], sosiaali- ja terveysministeriö