Hyppää sisältöön

Kuntalakiin säännökset poikkeuksellisissa hallinnollisissa vaikeuksissa oleville kunnille

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 18.11.2016 11.26
Tiedote

Hallitus on antanut eduskunnalle esityksen laiksi kuntalain muuttamisesta. Esityksessä ehdotetaan kuntalakiin lisättäväksi säännökset poikkeuksellisissa hallinnollisissa vaikeuksissa olevaa kuntaa koskevasta selvitysmenettelystä. Tavoitteena on säätää menettelystä tilanteessa, jossa kunta itse ei kykene ratkaisemaan hallinnon poikkeuksellisia vaikeuksia.

Esityksen mukaan valtiovarainministeriö voisi asettaa kuntaa kuultuaan kunnan hallintoa selvittämään selvityshenkilön tai selvitysryhmän laissa määritetyillä edellytyksillä. Edellytyksenä on, että on aloitettu esitutkinta kunnan viranomaisen tai kunnan toimielimen jäsenen tekemäksi epäillystä vakavasta virkarikoksesta taikka useasta virkarikoksesta. Selvityshenkilön tai selvitysryhmän asettaminen olisi myös mahdollista, jos on muuten perusteltua syytä epäillä, että kunnan viranomaiset tai sen toimielimen jäsenet ovat olennaisesti tai toistuvasti toimineet lainvastaisesti tai laiminlyöneet lakisääteisiä velvoitteitaan, eikä kunta ole ryhtynyt riittäviin toimiin kunnan hallinnon saattamiseksi lain tai hyvän hallintotavan mukaiseksi.

Selvityshenkilö tai selvitysryhmän tulisi tehdä ehdotus tarvittaviksi toimenpiteiksi kunnan hallinnon saattamiseksi lainmukaiseksi. Mikäli kunta ei itse tee päätöstä, olisi valtiovarainministeriöllä viimesijassa oikeus selvittelymenettelyn jälkeen pidättää kunnan luottamushenkilö luottamustehtävistään.

Kuntalakiin ehdotetaan tämän lisäksi muutoksia, jotka turvaavat kunnan puhevallan käytön ja toiminnan jatkuvuuden myös laajoissa esteellisyystilanteissa.

Samassa yhteydessä kuntalakiin tehdään myös eräitä muita muutoksia. Lakiesityksen mukaan kuntien yhteistoimintasopimukset tulisi saattaa kuntalain mukaiseksi vuoden 2019 loppuun mennessä. Äänioikeutta kuntavaaleissa koskeva säännös tulisi sovellettavaksi jo vuoden 2017 kuntavaaleissa.

Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan vuoden 2017 alusta lukien. Poikkeuksellisissa hallinnollisissa vaikeuksissa olevaa kuntaa koskevia uusia säännöksiä sovellettaisiin vuonna 2017 valittavan valtuuston toimikauden alusta lukien.

Hallituksen esitys julkaistaan päätökset-sivulla.

Lisätietoja:

Hallitusneuvos Auli Valli-Lintu, puh. 02955 30079, auli.valli-lintu(at)vm.fi