Hyppää sisältöön

Valtion virkamieslakiin esitetään muutoksia
Valtion henkilöstö voi tulevaisuudessa työskennellä joustavammin eri organisaatioissa valtionhallinnossa

valtiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 26.5.2016 14.00
Tiedote

Valtioneuvosto on antanut valtiovarainministeriön valmisteleman hallituksen esityksen eduskunnalle laiksi valtion virkamieslain muuttamisesta. Henkilöstön siirtymismahdollisuuksia valtionhallinnon organisaatioiden välillä helpotetaan.

Valtion virkamies voidaan siirtää määräajaksi työskentelemään myös osittain toisen organisaation palvelukseen  

Valtion virkamieslain muutosesityksen mukaan valtion virkamies voitaisiin omalla suostumuksellaan siirtää määräajaksi työskentelemään myös osittain toisen viraston toimivaltaan kuuluvissa tehtävissä tai muun työnantajan kuin valtion palveluksessa. Tavoitteena on asiantuntijuuden hyödyntäminen nykyistä joustavammin hallinnonalojen ja valtion virastojen välillä.  Samalla työtehtävien määrän tasaaminen helpottuu, kun valtion henkilöstövoimavaroja voidaan tilapäisesti suunnata joustavasti sinne, missä niiden tarve on suurin. Voimassa olevan säännöksen mukaisesti virkamies pysyisi sen viraston virkamiehenä, jonka virkaan tai virkasuhteeseen hänet on nimitetty.

Karenssisopimuksella rajoitetaan virkatehtävässä saadun tiedon hyödyntämistä uudessa palvelussuhteessa

Vaitiolovelvoitteella ja salassa pidettävien tietojen hyväksikäyttökiellolla ei voida kattavasti ennalta estää tilanteita, joissa virkamiehenä saatuja salassa pidettäviä tietoja voitaisiin käyttää uudessa palvelussuhteessa omaksi tai toisen hyödyksi. Karenssisopimuksella halutaan suojata yleistä etua ja virkatoiminnan puolueettomuutta sekä estää korruption mahdollisuus virkamiesten siirtyessä yksityiselle sektorille.

Valtion virkamieslakiin esitetään lisättäväksi säännös karenssisopimuksesta, palvelussuhteen jälkeiseen aikaan sijoittuvasta erityisestä rajoitusajasta ja sen ajalta maksettavasta korvauksesta. Arkaluontoista tai merkittävää taloudellista arvoa omaavia tietoja käsitteleville virkamiehille asetettaisiin sopimuksella karenssiehto, jonka nojalla on mahdollista sopia enintään 12 kuukauden pituisesta jäähdyttelyajasta ennen siirtymistä uuden työnantajan palvelukseen. Rajoitusajalta maksettaisiin palkkausta vastaava korvaus. Sopimukseen voitaisiin sisällyttää myös määräys sopimussakosta, jonka enimmäismäärä olisi maksettu korvaus kaksinkertaisena.

Virkamiehellä olisi virkasuhteen aikana ja rajoitusaikaa vastaavana määräaikana virkasuhteen päättymisen jälkeen ilmoittamisvelvollisuus, jos hän siirtyy toiseen palvelussuhteeseen tai tehtävään taikka aloittaa elinkeinon- tai ammatinharjoittamisen. Rajoitusajan asettamisen tavoitteena on, että virkamiehen aloittaessa rajoitusajan jälkeen muissa tehtävissä, hänen tiedossaan oleva salassa pidettävä tai julkisuutta muuten rajoittavien säännösten suojaama tieto on menettänyt sellaisen merkityksen, että sitä voitaisiin olennaisella tavalla käyttää uudessa palvelussuhteessa tai toiminnassa omaksi tai toisen hyödyksi. Karenssisopimus ei kuitenkaan sitoisi virkamiestä, jos palvelussuhde päättyisi työnantajasta johtuvasta syystä.

Valtion virkamieseettinen toimikunta on mietinnössään vuonna 2014 esittänyt näitä muutoksia tehtäväksi virkamieslakiin.

Valtion virkamiehen muutoksenhakuoikeus

Valtion virkamiehen muutoksenhakua koskevat säännökset esitetään yhdenmukaistettavaksi hallintolainkäyttölain kanssa. Valittaminen hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen edellyttäisi jatkossa valituslupaa.

Muutosten on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2017.

Valtioneuvoston päätösasiakirjat

Lisätietoja  

         
Miska Lautiainen
neuvotteleva virkamies
p. 02955 30212
 

                                           

Hallintopolitiikka Valtio työnantajana
Sivun alkuun