Hyppää sisältöön

Saarikko: Toimeentulotuen asiakkaat voisivat saada täi- ja kihomatolääkkeet maksutta

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.11.2018 14.42
Tiedote 178/2018

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko on esittänyt Kelalle, että se selvittäisi mahdollisuutta korvata täi- ja kihomatolääkkeet toimeentulotukea saavien perheiden osalta ilman vaatimusta lääkärin reseptistä, kuten nyt on käytäntö. Kelan tavoitteena on saada toimeentulotukea koskevan ohjeistuksen muutos voimaan alkuvuodesta 2019. Tällöin kaikista haavoittuvimpien perheiden rahallinen taakka täi- ja kihomatolääkkeiden suhteen pienenee. Ilman oikeaa hoitoa sekä täiden että kihomatojen leviämistä on vaikea saada kuriin kouluissa ja päiväkodeissa.

”Etenkin näin syksyllä kihomato- ja täiongelmat ovat tuttuja monissa päiväkodeissa ja kouluissa. Suurimmalle osalle perheistä näiden ongelmien hoito ei tuota vaikeuksia. Kuitenkin perheissä, joissa on taloudellisesti tiukkaa ja rahat on lohkaistava muusta elämisestä, voi lääkkeiden hankinta tuntua liian suurelta kustannukselta”, Saarikko perustelee.

Kaikkein tärkein ja vaikuttavin toimi täiden ja kihomatojen välttämisessä on ennaltaehkäisy. Tämä edellyttää hyvää ohjausta ja neuvontaa. 

”Terveyskeskusten, päiväkotien ja koulujen kannattaa tehostaa informointia täistä ja kihomadoista syksyisin, kun uudet vanhemmat kohtaavat ilmiön. Aikuisten ja lasten on tiedettävä, kuinka toimia, jotta tartunta ei leviä ja saadaan kuriin nopeasti päiväkodissa tai koulussa”, muistuttaa Saarikko.

Ennaltaehkäisyssä on tärkeää pitää pitkät hiukset kiinni, säilyttää päähineet ja kaulaliinat takin hihassa ja henkilökohtaisessa käytössä. Huolellinen käsien pesu on hyvin tärkeää. Uudisrakentamisessa ennaltaehkäisyä voidaan tehdä rakentamalla riittävän tilava eteinen ja naulakkotilat. 

Täiden ja kihomatojen poistaminen lääkkeillä edellyttää tarkkaavaisuutta, huolellisuutta ja pitkäjänteisyyttä. Kotona on siivottava hyvin, jotta esimerkiksi täiden munat ja saivareet eivät pääse kehittymään ja lisääntymään. Lääkkeiden uusinta-annostuksista pitää myös huolehtia ajallaan.

”Lääkehoidon kustannus on vain yksi tekijä ikävän ilmiön taltuttamisessa, ja tässä kokonaisuudessa pitää ottaa huomioon muutkin ulottuvuudet. Perheet tarvitsevat tukea kokonaishoidon toteuttamisessa ja kaikkien osapuolten kotona, koulussa tai päiväkodissa on paneuduttava ennaltaehkäiseviin toimiin täi- ja kihomatotartuntojen välttämiseksi ja kuriin saamiseksi”, Saarikko painottaa. 

Lisätietoja:

perhe- ja peruspalveluministerin erityisavustaja Elina Das Bhowmik, p. 040 548 9056

Sivun alkuun