Tietoa suomalaisesta tutkimuksesta saatavilla nyt yhdestä paikasta – Tiedejatutkimus.fi-verkkopalvelu avautuu
Uusi tiedejatutkimus.fi-palvelu kokoaa yhteen ja jakaa tietoa Suomessa tehtävästä tutkimuksesta ja tuo sen jokaisen saataville helpossa muodossa. 9. kesäkuuta julkistettava palvelu on hyödyksi niin tutkijoille, medialle, yrityksille, organisaatioille, päätöksentekijöille kuin tutkimuksesta kiinnostuneille kansalaisillekin.
− Suomalaiset arvostavat tiedettä ja tutkimusta. On tärkeää, että tiedonjanoon vastataan ja tutkittua tietoa tuodaan entistä helpommin jokaisen saataville. Tutkittu tieto on sitä vaikuttavampaa mitä helpompi ihmisten on päästä siihen käsiksi, tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen sanoo.
Tällä hetkellä palvelu sisältää tietoa suomalaisesta tutkimusjärjestelmästä, suomalaisten organisaatioiden julkaisuista, julkisten ja yksityisten tutkimusrahoittajien rahoittamista hankkeista sekä tilastotietoa tutkimuksen henkilöstöstä ja rahoituksesta sekä bibliometristä tietoa julkaisutoiminnasta.
Jatkossa palvelua laajennetaan uusilla tietokokonaisuuksilla ja tietojen kattavuutta parannetaan. Palveluun tulee tietoa muun muassa Suomessa toimivista tutkijoista, heidän tuottamista tutkimusaineistoista ja muista tutkimusaktiviteeteista.
− Olen iloinen tiedejatutkimus.fi-palvelun avaamisesta myös siksi, että se palvelee vuonna 2021 vietettävää tutkitun tiedon teemavuotta. Teemavuoden yhtenä tärkeänä tavoitteena onkin tutkitun tiedon näkyvyyden ja vaikuttavuuden lisääminen, ministeri Kosonen sanoo.
Tutkimustietovaranto helpottaa tietojen liikkumista
Tiedejatutkimus.fi-palvelun taustalla on valtakunnallinen tutkimustietovaranto, joka kokoaa yhteen muun muassa yliopistojen, ammattikorkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja tutkimusrahoittajien omissa palveluissaan ylläpitämät tiedot. Tietojen paremman löydettävyyden lisäksi tutkimustietovarannon tarkoituksena on sujuvoittaa tutkimukseen liittyvän tiedon liikkumista eri organisaatioiden välillä, helpottaa tiedon käyttöä ja vähentää tutkijoiden hallinnollista työtä.
Tutkimustietovaranto tarjoaa myös ainutlaatuisen tietopohjan tiedepolitiikan päätöksenteon tueksi. Tutkimuksen vaikuttavuutta on helpompaa arvioida ja tehdä päätöksiä tutkimuksen ohjaamisesta. Palvelu on myös kansainvälisestä näkökulmasta edelläkävijä, sillä vastaavaa ei ole tehty muissa maissa.
Tutkimustietovarannon rakentaminen alkoi vuonna 2017. Opetus- ja kulttuuriministeriön vetämää hanketta on toteuttanut CSC - Tieteen tietotekniikan keskus Oy. CSC on myös toiminut eri toimijoita yhteenkokoavana osapuolena.
− Tietoa suomalaisesta tutkimuksesta on ensimmäistä kertaa koottu näin kattavasti yhteen. Palvelun taustalla on vuosien laaja kansallinen yhteistyö tutkimuskentän toimijoiden kesken, sanoo kehityspäällikkö Hanna-Mari Puuska CSC:ltä.
Suomen Akatemialta verkkopalveluun tulee tietoja rahoitetuista hankkeista. Kun nyt alussa esillä ovat vain uusimmat tutkimushankkeet, niin jatkossa tutkimushanketietoja on saatavissa aina vuodesta 2005 lähtien. Lisäksi Akatemia on ollut mukana tuottamassa verkkopalveluun visualisointeja, jotka kuvaavat Suomen tiedettä ja tutkimusta lukuina. Visuaalit esittelevät esimerkiksi tutkimuksen rahoitusta, henkilöstöä ja julkaisutoimintaa.
Lisätietoja:
OKM: Opetusneuvos Jukka Haapamäki, p. 0295 330 088, [email protected].
Suomen Akatemia: Johtava tiedeasiantuntija Otto Auranen, p. 029 533 5141, [email protected] (Lukuja tieteestä ja tutkimuksesta -osio); johtaja Reino Viita, p. 029 533 5134, [email protected] (hanketiedot)
CSC: Kehityspäällikkö Hanna-Mari Puuska, p. 050 3818 568, [email protected]