Hyppää sisältöön

Keskusrikospoliisin päällikkö Lardot pidätetään virasta

sisäministeriö
Julkaisuajankohta 17.9.2018 14.06
Tiedote 105/2018

Sisäministeriö on päättänyt pidättää Keskusrikospoliisin (KRP) päällikön Robin Lardotin virantoimituksesta, kunnes häntä vastaan nostettu syyte virkavelvollisuuden rikkomisesta on käsitelty tuomioistuimessa.

Virasta pidättämisellä halutaan varmistaa kansalaisten luottamus poliisiin myös oikeusprosessin aikana. Syyte ei koske Lardotin nykyistä tehtävää Keskusrikospoliisin päällikkönä. Hänen asemansa Keskusrikospoliisin johdossa on kuitenkin niin merkittävä, että sisäministeriö katsoo syytteen heikentävän Lardotin edellytyksiä hoitaa tehtäväänsä oikeudenkäynnin aikana.

Virasta pidättäminen tulee voimaan välittömästi. KRP:n päällikkönä toimii normaalien sijaisuusjärjestelyjen puitteissa toistaiseksi apulaispäällikkö Tero Kurenmaa.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen nosti 13.8.2018 syytteet Lardotia vastaan virkavelvollisuuden rikkomisesta hänen toimiessaan 1.1.2010–30.9.2013 Poliisihallituksen poliisijohtajana ja rikostorjuntayksikön päällikkönä. Syytteet nostettiin myös Helsingin poliisipäällikkö Lasse Aapiota, entistä poliisiylijohtajaa Mikko Paateroa ja entistä Helsingin poliisilaitoksen päällikköä Jukka Riikosta vastaan virkavelvollisuuden rikkomisesta. Myös Aapio on pidätetty virasta oikeusprosessin ajaksi. Paatero ja Riikonen ovat nykyään molemmat eläkkeellä.

Syytteet liittyvät Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion rikosjuttuun. Syytteet koskevat Helsingin poliisilaitoksen huumausainerikosyksikön laiminlyöntiä tietolähteiden käytön kirjaamisessa ja tietolähteiden rekisteröimisessä sekä esimiesten laiminlyöntiä puuttua viipymättä mainittuihin tiedossa olleisiin virheisiin. Lardotin osalta syyte koskee hänen toimintaansa Poliisihallituksen rikostorjuntayksikön päällikkönä.

Virkamieslain mukaan virkamies voidaan pidättää virantoimituksesta rikossyytteen käsittelyn ajaksi, jos syytteellä voi olla vaikutuksia virkamiehen edellytyksiin hoitaa tehtäväänsä. Virkamies voi valittaa päätöksestä hallintotuomioistuimeen. Lardotin mahdollisuudet jatkaa tehtävässään arvioidaan sisäministeriössä uudelleen viimeistään tuomioistuimen lainvoimaisen päätöksen jälkeen.

Lisätietoja

osastopäällikkö Jukka Aalto, p. 0295 488 510, [email protected]
erityisavustaja Titta Andersson-Bohren, p. 050 5131539 (ministeri Mykkäsen kommenttipyynnöt)

Sivun alkuun