Hyppää sisältöön
Media
Valtioneuvosto etusivu

Kehitysyhteistyövarojen väärinkäyttöä epäillään Afganistanin jälleenrakennusrahastosta rahoitetussa opetussektorin hankkeessa

ulkoministeriö
Julkaisuajankohta 13.8.2019 15.25
Uutinen

Maailmanpankki on toteuttanut laajamittaisen toiminnan- ja taloudentarkastuksen hallinnoimansa Afganistanin jälleenrakennusrahaston opetussektorin EQUIP II -hankkeessa. Alustavien tulosten mukaan vuosina 2008–2017 toteutetussa hankkeessa on havaittu puutteellista dokumentointia ja hankinnoissa epäselvyyksiä.

Usean avunantajan tukeman hankkeen rahallinen arvo on 418 miljoonaa dollaria vuosina 2008–2017. Suomi tuki tätä opetuksen parantamiseen liittyvää hanketta vuosina 2014–2017 noin 2,5 miljoonalla eurolla vuosittain, osana jälleenrakennusrahaston kokonaistukea.

Afganistanin viranomaisia on pyydetty täydentämään dokumentointia. Hankintoihin liittyvien epäselvyyksien osalta tapauksen tutkinta on ohjattu Maailmanpankin riippumattomalle korruption vastaiselle toimistolle (Integrity Vice Presidency, INT). Mikäli tutkimuksissa vahvistuu, että varoja on käytetty väärin, on Maailmanpankin vakiomenettelyn mukaista aloittaa varojen takaisinperintä. Suomen tukea ei ole kuitenkaan ohjautunut hankintoihin.

Maailmanpankki ja Afganistanin hallitus suhtautuvat alustaviin tarkastuksen tuloksiin vakavasti ja Afganistanin hallitus on ryhtynyt korjaaviin toimenpiteisiin. Suomen Kabulin-suurlähetystö yhdessä ulkoministeriön kanssa seuraa tiiviisti tutkinnan edistymistä yhteistyössä muiden avunantajien kanssa.

Koulutushankkeen päätavoitteena oli lisätä etenkin tyttöjen tasapuolista pääsyä korkealaatuiseen peruskoulutukseen. Hankkeen toteuttamisjakson aikana tyttöjen rekisteröityminen peruskoulutukseen kasvoi 1,9 miljoonasta 3,4 miljoonaan ja poikien 2,1 miljoonasta 5,5 miljoonaan. Lisäksi rakennettiin yli 8 000 uutta luokkahuonetta.

Lisätietoja: Eteläisen Aasian yksikönpäällikkö Titta Maja puh. 050 358 72 47

 
Sivun alkuun