Hyppää sisältöön

Maahanmuuttotilanne hallituksen ja viranomaisten tiiviissä seurannassa

sisäministeriövaltioneuvoston viestintäosasto
Julkaisuajankohta 18.9.2015 15.47 | Julkaistu suomeksi 23.9.2015 klo 13.13
Tiedote 492/2015

Pääministeri Juha Sipilä ja sisäministeri Petteri Orpo pitivät tiedotustilaisuuden Suomeen kohdistuvan muuttoliikkeen aiheuttamasta paineesta perjantaina 18. syyskuuta. Hallitus seuraa tilanteen kehittymistä tarkkaan, ja viranomaiset ovat tehostaneet valmiuttaan Pohjois-Suomessa. Erityisesti Tornion alueella paine on kasvanut.

”Tilanne on hyvin poikkeuksellinen, ja hallitus seuraa tilanteen kehittymistä tarkasti. Pidän jo taloustilannetta pienempänä ongelmana kuin pakolaistilanteen aiheuttamaa painetta. Raja-alueen valvontaa on tehostettu jo usean viikon ajan ja tehostetaan edelleen”, pääministeri Sipilä sanoi. 

Ruotsin vastaisella raja-alueella aloitetaan tehostettu poliisijohtoinen operaatio. Operaatiolla, jossa käytetään ulkomaalaisvalvonnan keinoja, saavutetaan sama vaikutus kuin jos käynnistettäisiin sisärajatarkastukset.

Poliisi siirtää lisäresursseja Pohjois-Suomeen. Turvapaikkatutkinnan valmiusryhmä siirtyy tällä viikolla Tornioon. Ryhmä on koottu 11 eri poliisilaitoksesta. Rajavartiolaitos siirtää alueelle partioita, kuitenkin siten, että päävastuu toiminnasta on poliisilla.

Maahan tulevat turvapaikanhakijat ohjataan järjestelykeskukseen tiistaista alkaen. Siihen saakka heitä ohjataan hätämajoitukseen tai eteenpäin rekisteröitymään turvapaikanhakijaksi. Tornion alueella on varauduttu hätämajoituksen tarpeeseen myös viikonlopun yli.

”Suomeen on saapunut eilen 500 turvapaikanhakijaa, tänään odotetaan saapuvaksi 800–1000. Toimenpiteet toteutetaan niin, että voimme ylläpitää yleistä järjestystä”, sisäministeri Orpo totesi.

Tilanteen käsittelyä jatketaan myös EU-tasolla. Oikeus- ja sisäasiainneuvosto kokoontuu ylimääräiseen kokoukseen tiistaina 22. syyskuuta. EU-maiden valtioiden tai hallitusten päämiesten ylimääräinen kokous järjestetään keskiviikkona 23. syyskuuta.

Muuttoliikekriisistä ja sen vaikutuksista Suomeen on keskusteltu perjantaina myös tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.

Lisätietoja: kansliapäällikkö Päivi Nerg, p. 050 456 1012, sisäministeriö

Tallenne hallituksen tiedotustilaisuudesta 18.9.
Sisäministeriön tiedote Tornion tilanteesta 18.9.
Tiedote ulko- ja turvallisuuspoliittisesta valiokunnasta 18.9. 
Tiedote EU-ministerivaliokunnasta 18.9.