Hyppää sisältöön

Suomalainen Laura Londén korkeaan YK-virkaan

Ulkoasiainministeriö
Julkaisuajankohta 16.10.2015 11.17
Tiedote

Suomalainen Laura Londén on valittu YK:n apulaispääsihteeriksi ja YK:n väestörahasto UNFPAn hallinnosta vastaavaksi varapääjohtajaksi.

Londén aloittaa uudessa tehtävässään joulukuussa. YK:n apulaispääsihteerinä (Assistant Secretary General) ja varapääjohtajana (Deputy Executive Director, Management) hän toimii UNFPAn hallintojohtajana ja vastaa järjestön kehittämisestä erityisesti syyskuussa YK:n huippukokouksessa hyväksytyn kestävän kehityksen toimintaohjelman ja tavoitteiden näkökulmasta.

"Olen erittäin ilahtunut tästä tehtävästä. On innostavaa päästä työskentelemään niin UNFPAn kuin koko YK-järjestelmän ja kansainvälisen yhteisön kannalta keskeiselle paikalle juuri nyt, kun uusia kestävän kehityksen tavoitteita aletaan toteuttaa", Laura Londén sanoo.

"Suuri osa uusista kestävän kehityksen tavoitteista on UNFPAn toiminnan ytimessä.  Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus, joka kannustaa ja toisaalta myös vaatii kehittämään ja tehostamaan järjestön toimintaa entisestään", hän lisää.

Londén työskentelee parhaillaan YK:n palestiinalaispakolaisjärjestö UNRWAn henkilöstöosaston johtajana. Hänellä on yli 25 vuoden työkokemus eri YK-järjestöistä muun muassa pakolaiskysymysten, rauhanturvaamisen ja hallinnon parissa.  Londén on työskennellyt useissa YK-järjestöjen päämajoissa sekä kenttätoimistoissa muun muassa New Yorkissa, Sierra Leonessa, Israelissa, Itä-Timorissa, Bosnia-Hertsegovinassa, Sveitsissä, Itävallassa ja Kroatiassa. Koulutukseltaan Londén on valtiotieteiden maisteri.

Väestö- ja kehityskysymyksiin keskittyvän UNFPAn tehtävänä on edistää naisten ja tyttöjen oikeuksia sekä seksuaali- ja lisääntymisterveyttä. Tähän kuuluvat esimerkiksi perhesuunnittelun edistäminen sekä äiti- ja lapsikuolleisuuden vähentäminen.

Suomi on yksi UNFPAn suurimmista rahoittajista. Tänä vuonna Suomi antaa järjestölle yleistukea 33,55 miljoonaa euroa. UNFPA on YK-järjestöistä Suomen suurin yleistuen saaja, ja Suomi tulee jatkamaan järjestön merkittävänä rahoittajana. Ensi vuonna tuen arvioidaan olevan noin 15–18 miljoonaa euroa. Sukupuolten välisen tasa-arvon sekä naisten ja tyttöjen oikeuksien ja aseman edistäminen ovat Suomen kehityspolitiikan painopisteitä.

Lisätietoja: Vastuuvirkamies Tiina Nikkinen, YK:n kehityskysymysten yksikkö, ulkoasiainministeriö, puh. 0295 351 483, [email protected]

Laura Londénin haastattelupyynnöt: tiedottaja Kirsi Pere, ulkoasiainministeriö, puh. 050 462 6313, [email protected]