Valtioneuvoston avoimet ovet 2019

Valtioneuvosto avasi ovensa yleisölle lauantaina 14.9.2019 klo 10–15. Päivän aikana vieraat pääsivät tutustumaan valtioneuvoston tiloihin sekä kuulemaan valtioneuvoston toiminnasta, rakennusten historiasta sekä ajankohtaisista aiheista.

Avoimet ovet olivat ovat osa Suomen hallitusmuoto 100 vuotta -tapahtumia. Edellisen kerran tilat olivat avoinna Suomen itsenäisyyden juhlavuonna 2017.

Avoimissa ovissa tutustuttiin Valtioneuvoston linnaan ja Säätytaloon

14.9.2019 valtioneuvosto kutsui yleisön tutustumaan kahteen Helsingin keskustan merkittävään ja historialliseen rakennukseen, Valtioneuvoston linnaan ja Säätytaloon.

Valtioneuvoston linna, Snellmaninkatu 1 A

Valtioneuvoston linna sijaitsee Senaatintorin laidalla. Arkkitehti Carl Ludwig Engel suunnitteli rakennuksen senaatin käyttöön, ja rakennustyöt aloitettiin vuonna 1818. Vuosikymmenten aikana taloon on rakennettu uusia osia ja kerroksia. Nykyisin linnassa on valtioneuvoston kanslian, valtiovarainministeriön ja oikeuskanslerin tiloja.

Linnan tutustumiskierros lähti liikkeelle pääovilta Senaatintorin puolelta. Kierros kulki historiallisen portaikon kautta valtioneuvoston istuntosaliin, josta pääsi kurkistamaan pääministerin työhuoneeseen ja tasavallan presidentin esittelysaliin.

Säätytalo, Snellmaninkatu 9–11

Arkkitehti Karl Gustaf Nyströmin suunnittelema uusrenessanssityylinen Säätytalo otettiin käyttöön vuonna 1891. Nykyään rakennusta käytetään valtionhallinnon kokouksiin ja edustustilaisuuksiin. Säätytalo toimi myös hallitusneuvottelujen näyttämönä keväällä 2019.

Avointen ovien päivänä päästiin tutustumaan Säätytalon historiaan, arkkitehtuuriin ja taideteoksiin.

Kahvit Kauppatorilla

Valtioneuvoston avointen ovien kanssa samaan aikaan juotiin torikahveja Helsingin Kauppatorilla. Ohjelmassa oli musiikkia, puheita ja torivieraiden tapaamisia.

Kuvia tapahtumasta

 

Käytännön ohjeita vierailijoille

Huomioithan seuraavat asiat, jotta vierailusi valtioneuvoston tiloissa sujuisi mahdollisimman mukavasti:

  • Varaa aikaa vierailulle ja saavu paikalle ajoissa. Huomaa, että Valtioneuvoston linnan ja Säätytalon ovet sulkeutuvat klo 15, jolloin viimeiset vieraat poistuvat tiloista.
  • Teemme vieraillemme yleisötapahtumista tutun turvatarkastuksen, jossa keräämme pois myös nesteet. Nopeutat tarkastusta ottamalla mukaasi vain tarpeelliset tavarat.
  • Valtioneuvoston tiloissa ei ole vaate- eikä tavarasäilytystä, joten jätä isot laukut ja reput kotiin.
  • Lastenvaunut eivät mahdu mukaan kierroksille. Voit jättää ne vartioituun tilaan rakennusten ulkopuolelle.
  • Valtioneuvoston tiloissa saa ottaa valokuvia. Jaa kuvasi myös sosiaalisessa mediassa aihetunnisteilla #valtioneuvosto ja #avoimetovet.
  • Virastomestarimme ohjaavat liikuntarajoitteiset vieraamme sisään Valtioneuvoston linnaan ja Säätytaloon esteetöntä reittiä pitkin. Jos käytät esteetöntä reittiä, ilmoitathan tulostasi etukäteen osoitteeseen [email protected].
Suomen hallitusmuoto 100 vuotta

Suomen hallitusmuoto 100 vuotta

Suomen tasavaltainen hallitusmuoto, vuonna 1919 säädetty perustuslaki, täyttää tänä vuonna sata vuotta.

Suomen hallitusmuoto 100 vuotta

Hallitusmuoto 100 -tapahtumia

Hallitusmuoto 100 -tapahtumia

Hallitusmuodon 100-vuotisjuhlintaan liittyvät tapahtumat keskittyvät syyskuun puoliväliin.

Suomen hallitusmuoto 100 vuotta -tapahtumia