Eläinlääkärikoulutusta koskeva selvitys
OKM003:00/2023 Kehittäminen
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta
Hankkeen tehtävänä oli arvioida eläinlääkärikoulutuksen määrällisiä koulutustarpeita ja niiden muutostarpeita, arvioida mahdollisia muita syitä eläinlääkärien rekrytointiongelmiin ja arvioida koulutuksen ja työelämän kehittämisen toimia, joilla erityisesti tuotantoeläinlääkärien
ja valvontaeläinlääkärien saatavuutta voidaan parantaa.
Hankkeen perustiedot Päättynyt
Hankenumero OKM003:00/2023
Asianumerot VN/27803/2022
Asettaja opetus- ja kulttuuriministeriö
Toimikausi/aikataulu 27.10.2022 – 9.1.2023
Asettamispäivä 27.10.2022
Tavoitteet ja tuotokset
Hanke on opetus- ja kulttuuriministeriön ja maa- ja metsätalousministeriön yhteinen. Hankkeen toteuttamiseksi ministeriöt päättivät yhdessä eläinlääkärikoulutusta koskevan selvityksen hankkimisesta FCG Finnish Consulting Group Oy:ltä. Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti selvityksen toteuttamisen ohjaamista varten ohjausryhmän.
Selvityksen tehtävänä on:
1) Tuottaa arvio eläinlääkärikoulutuksen määrällisistä koulutustarpeista ottaen huomioon eläköityminen, nykyiset koulutusmäärät ja arvio eläinlääkäritoiminnan tulevaisuuden tarpeista
2) Arvioida sitä, riittävätkö nykyiset eläinlääkärikoulutusmäärät tuleviin tarpeisiin ja ehdottaa miten tarvittaessa eläinlääkärikoulutuksen koulutusmääriä voidaan muuttaa työelämän tarpeiden näkökulmasta kestävälle tasolla.
3) Arvioida mahdollisia muita syitä eläinlääkärien rekrytointiongelmiin ja tehdä ehdotuksia eläinlääkärien veto- ja pitovoiman kehittämiseksi ottaen huomion alueelliset tarpeet ja erityyppisten eläinlääkärityön alat. Osana tätä tulisi ottaa huomioon, miten työhyvinvointia tukemalla, opiskelijoiden ohjauksella, nuorten ja yksin työskentelevien eläinlääkärien mentorointia ja mahdollisilla muilla toimilla voidaan parantaa eläinlääkärien saatavuutta, erityisesti tuotantoeläinlääkärien ja valvontaeläinlääkärien tehtävissä.
4) Arvioida mahdollisia muita koulutuksen kehittämisen toimia, joilla erityisesti tuotantoeläinlääkärien ja valvontaeläinlääkärien saatavuutta voitaisiin parantaa.
Tiivistelmä
Hankkeen tehtävänä oli arvioida eläinlääkärikoulutuksen määrällisiä koulutustarpeita ja niiden muutostarpeita, arvioida mahdollisia muita syitä eläinlääkärien rekrytointiongelmiin ja arvioida koulutuksen ja työelämän kehittämisen toimia, joilla erityisesti tuotantoeläinlääkärien
ja valvontaeläinlääkärien saatavuutta voidaan parantaa.
Lähtökohdat
Helsingin yliopisto vastaa eläinlääkäreiden kouluttamisesta Suomessa. Eläinlääkärin koulutus antaa valmiudet toimia erilaisissa tehtävissä. Suurin osa eläinlääkäreistä on kliinisessä potilastyössä tuotantoeläin-, pieneläin- tai hevoseläinlääkärinä. Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja maa- ja metsätalousministeriön arvion mukaan eläinlääkäreitä olisi tarvetta kouluttaa nykyistä enemmän. Vaikka tuotantoeläintilojen määrä on vähentynyt, eläinten määrä on kasvanut. Pieneläimiä ja hevosia on aiempaa enemmän. Lisäksi hallinnolliset muutokset ja työaikalainsäädännän muutokset lisäävät eläinlääkärien tarvetta. Eläinlääkäreitä on vaikeaa rekrytoida erityisesti tuotanto- ja valvontaeläinlääkäreiden tehtäviin. Tuotantoeläintilojen toiminta on tärkeää yhteiskunnan huoltovarmuuden näkökulmasta. Koulutusmäärät heijastuvat vaikeuksiin saada kliiniseen työhön suuntautuvia eläinlääkäreitä. Pula koskee sekä tuotanto- ja valvontaeläinlääkäreitä että muita kliiniseen työhön suuntautuvia eläinlääkäreitä.
Tuotanto- ja valvontaeläinlääkärien rekrytointiongelmien taustalla ovat riittämättömien koulutusmäärien lisäksi erityisesti työtehtäviin ja työpaikkoihin liittyvät vetovoimaongelmat. Haasteita ovat mm. raskas päivystystyö, palkkaus, työympäristöjen tarjoamat puutteelliset resurssit ja pienissä työyhteisöissä ja yksin tehtävässä työssä myös kollegiaalisen tuen puute.
Hanke on päättynyt. Selvityksen tekijäksi valittu Finnish Consulting Group on toteuttanut eläinlääkärikoulutuksen selvityksen. Ohjausryhmä on ohjannut selvityksen toteuttamista.
Hankkeen suunnittelu
-
Eläinlääkärikoulutusta koskevan selvityksen ohjausryhmän nimeäminen
14.10.2022 Opetus- ja kulttuuriministeriö
Hankkeen asettaminen
-
Eläinlääkärikoulutusta koskevan selvityksen ohjausryhmän täydentäminen PDF
3.11.2022 Opetus- ja kulttuuriministeriö
-
Eläinlääkärikoulutusta koskevan selvityshankkeen asettaminen PDF
27.10.2022 Opetus- ja kulttuuriministeriö
Hankkeen toteuttaminen
-
Eläinlääkäreiden osaaminen ja työvoimatarve - loppuraportti PDF
1.2.2023 Opetus- ja kulttuuriministeriö
Lisää aiheesta
Selvitys ehdottaa eläinlääkärikoulutuksen lisäämistä ja eläinlääkärien työolojen kehittämistä
Selvitys etsii keinoja eläinlääkärien saatavuuden parantamiseksi
Tiedot tuottaa ministeriöiden Hankeikkuna - valtioneuvoston sisäinen hankehallinnan palvelu. Toivomme palautetta osoitteeseen info.hankeikkuna(at)gov.fi.
Hankeikkunan avoin rajapinta
api.hankeikkuna.fi