Perustuslain 10 §:n tarkistaminen

OM067:00/2024 Säädösvalmistelu

Valmistellaan tarpeelliset muutokset perustuslain 10 §:ään ottaen huomioon rikos-, siviili- ja sotilastiedusteluun sekä EU-lainsäädäntöön, vakavan rikollisuuden uusiin muotoihin ja teknologiseen kehitykseen liittyvät tarpeet.

Hankkeen eteneminen

Hankkeen perustiedot Käynnissä

Hankenumero OM067:00/2024

Asianumerot VN/26633/2024

Asettaja oikeusministeriö

Tehtäväluokka Hallituksen esityksen valmistelu

Toimikausi/aikataulu 18.9.2024 –

Asettamispäivä

Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita

Orpo

Luku 10 Turvallinen ja kriisinkestävä oikeusvaltio

Alaluku 10.1 Kansallista turvallisuutta ja yhteiskunnan kriisinkestävyyttä vahvistetaan

Lainvalmistelu

Hallituksen esitys-

Hyväksytty säädös-

Yhteyshenkilö
Timo Makkonen, Lainsäädäntöneuvos
puh. +358 295 150 230
[email protected]

Yhteyshenkilö
Niklas Vainio, Lainsäädäntöneuvos
puh. +358 295 150 041
[email protected]

Tiivistelmä

Valmistellaan tarpeelliset muutokset perustuslain 10 §:ään ottaen huomioon rikos-, siviili- ja sotilastiedusteluun sekä EU-lainsäädäntöön, vakavan rikollisuuden uusiin muotoihin ja teknologiseen kehitykseen liittyvät tarpeet.

Lähtökohdat

Perustuslain 10 §:n mukaan jokaisen yksityiselämä, kunnia ja kotirauha on turvattu. Henkilötietojen suojasta säädetään tarkemmin lailla. Kirjeen, puhelun ja muun luottamuksellisen viestin salaisuus on loukkaamaton. Pykälän 3 momentin mukaan lailla voidaan säätää perusoikeuksien turvaamiseksi tai rikosten selvittämiseksi välttämättömistä kotirauhan piiriin ulottuvista toimenpiteistä. Pykälän 4 momentin mukaan lailla voidaan säätää välttämättömistä rajoituksista viestin salaisuuteen yksilön tai yhteiskunnan turvallisuutta taikka kotirauhaa vaarantavien rikosten tutkinnassa, oikeudenkäynnissä, turvallisuustarkastuksessa ja vapaudenmenetyksen aikana sekä tiedon hankkimiseksi sotilaallisesta toiminnasta taikka sellaisesta muusta toiminnasta, joka vakavasti uhkaa kansallista turvallisuutta. Sotilaallista toimintaa ja kansallista turvallisuutta koskeva rajoitusperuste lisättiin perustuslain 10 §:n 4 momenttiin vuonna 2018.

Perustuslakivaliokunta on eräitä EU-lainsäädäntöön sisältyviä viranomaisten tarkastustoimivaltuuksia arvioidessaan kiinnittänyt huomiota perustuslain 10 §:n kotirauhan suojaa koskevan lakivarauksen ja EU-lainsäädännön väliseen suhteeseen ja kehottanut valtioneuvostoa selvittämään perustuslain muutostarvetta tältä osin (mm. PeVL 36/2017 vp).

Perustuslain 10 §:n muuttamisen yhteydessä ja myöhemmin perustuslakivaliokunta on pitänyt perusteltuna, että hallitus käynnistää selvitystyön, joka kattaisi laajemminkin perustuslain kotirauhan suojaa ja luottamuksellisen viestin salaisuutta koskevien rajoituslausekkeiden muutostarpeen (PeVM 4/2018 vp, s. 6). Valiokunta on toistanut huomionsa muun muassa ns. CSAM-esitystä (PeVL 5/2023 vp. ja PeVL 47/2024 vp) ja Rajavartiolaitoksen toimivaltuuksia arvioidessaan (PeVL 15/2024 vp.) Valiokunnan mukaan muutostarpeita tulee arvioida ottaen huomioon muun muassa vakavan rikollisuuden uudet muodot (PeVL 5/2023 vp) ja tapahtunut teknologinen kehitys (PeVL 30/2010 vp, s. 6/I).

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan poliisitoimintaa ja sisäisen turvallisuuden suojaamista vahvistetaan valmistelemalla ja ottamalla käyttöön rikostiedustelun mahdollistava lainsäädäntö. Hallitusohjelmassa myös todetaan, että sisäisen turvallisuuden suojaamiseksi otetaan käyttöön uusi rikostiedustelusääntely, joka mahdollistaa nykyistä tehokkaamman puuttumisen uhkaperusteisesti muun muassa vakavaan jengi- ja järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Hallitusohjelman mukaan ”Arvioidaan tiedustelutoimivaltuuksien laajentaminen vakituiseen asumiseen käytettävään tilaan”. Poliisilain 5 a luvussa säädettyihin siviilitiedustelun toimivaltuuksiin sisältyy kielto käyttää toimivaltuutta pysyväisluonteiseen asumiseen käytettävässä tilassa. Vuoden 2018 perustuslainmuutosta koskevaan hallituksen esitykseen ei sisältynyt ehdotusta kotirauhan suojan rajoittamisedellytysten muuttamisesta.

Lisää aiheesta