Luonnonmarjankeräämisen lisääminen kausityölain soveltamisalaan

TEM049:00/2024 Säädösvalmistelu

Työryhmän tehtävänä on valmistella säädösmuutokset kausityölakiin ja -asetukseen siten, että luonnonmarjankerääjien olisi jatkossa mahdollista saapua maahan kausityöhön oikeuttavalla luvalla.

Hankkeen eteneminen

Hankkeen perustiedot Käynnissä

Hankenumero TEM049:00/2024

Asianumerot VN/14933/2024

Asettaja työ- ja elinkeinoministeriö

Tehtäväluokka Hallituksen esityksen valmistelu

Toimikausi/aikataulu 21.5.2024 – 31.3.2025

Asettamispäivä 21.5.2024

Lainvalmistelu

Hallituksen esitys-

Hyväksytty säädös-

Lisätietoa

  • Annetaan eduskunnalle kiireellisenä: eduskunnan vastaus ennen eduskunnan istuntotaukoa.

Yhteyshenkilö
Ariann Grandell, Erityisasiantuntija
puh. +358 295 047 236
[email protected]

Tavoitteet ja tuotokset

Esityksen tavoitteena on saattaa luonnonmarjankerääjät normaalien maahantulomenettelyiden piiriin, saattamalla luonnonmarjanpoiminta kausityölain soveltamisalaan. Lisäksi tavoitteena on korjata kausityölain soveltamisalaa, niin että se paremmin vastaa alakohtaiseen tarpeeseen kausittaiselle työvoimalle. Esityksellä tavoitellaan luonnonmarjankerääjien aseman parantamista, kun heille taataan vähimmäisansiot ja liiketoiminnan riski siirtyy kutsuville yrityksille ja pois kerääjiltä.

Tiivistelmä

Työryhmän tehtävänä on valmistella säädösmuutokset kausityölakiin ja -asetukseen siten, että luonnonmarjankerääjien olisi jatkossa mahdollista saapua maahan kausityöhön oikeuttavalla luvalla.

Lähtökohdat

Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelmassa on lukuisia kirjauksia työperäisen hyväksikäytön torjunnasta, ja niiden toteuttamiseksi on laadittu työperäisen hyväksikäytön vastainen toimenpideohjelma. Luonnonmarjojen kerääjien asemasta ei ole hallitusohjelmassa kirjausta, mutta helmikuussa 2024 hyväksytyssä toimenpideohjelmassa todetaan seuraavaa: ”Toteutetaan selvitysten perusteella tarvittavat lainsäädäntömuutokset luonnontuotteiden kerääjien aseman parantamiseksi, työperäisen hyväksikäytön ehkäisemiseksi ja torjumiseksi sekä työ-voiman saatavuuden takaamiseksi. Tuetaan alan toimijoita heidän yritysvastuullisuutta koskevassa työssään ja varmistetaan riittävän valvonnan avulla, että työperäisen hyväksikäytön vastaiset toimet toteutuvat käytännössä.”

Työ- ja elinkeinoministeriö asetti 12.1.2024 työryhmän, jonka tehtävänä oli luonnonmarjan-poimintaa koskevien sääntelyvaihtoehtojen taloudellisia vaikutuksia koskevan ulkoisen selvitystyön ohjaaminen sekä muun vaikutusarvioinnin tekeminen poliittisen päätöksenteon tueksi ja lainsäädäntömuutosten pohjaksi. Vaikutusarvioinnin tueksi työ- ja elinkeinoministeriö on tilannut Pellervon taloustutkimukselta selvityksen luonnonmarjoja keräävien ulkomaalaisten aseman parantamista koskevien ratkaisuvaihtoehtojen taloudellisista vaikutuksista (VN/32045/2023). Päävaihtoehtoina oli eteneminen kausityölakia ja -asetusta muuttamalla (=kausityöhön oikeuttavalla luvalla maahantuloa varten vaaditaan työsopimusta) tai marjalain jatkokehittämiseen perustuvan mallin pohjalta (=poimijat tulevat maahan elinkeinonharjoittajina). Työryhmän muistio ja selvitys taloudellisista vaikutuksista julkaistiin 6.5.2024.

Työllisyyden ja yrittäjyyden ministerityöryhmä linjasi 15.5.2024, että valmistellaan kausityö-lain ja -asetuksen muutokset siten, että pääväylä luonnonmarjanpoimintaan olisi jatkossa työ-suhteinen kausityö. Tavoitteena on saada muutokset voimaan satokaudelle 2025.

Lisää aiheesta