Hallituksen esitys kaivosten ympäristösääntelyn kehittämiseksi

YM012:00/2023 Säädösvalmistelu

Hankkeessa täydennetään kaivannaisjätesääntelyä sekä laajennetaan kaivoksilta ympäristönsuojelulain nojalla vaadittavien vakuuksien soveltamisalaa. Samalla sääntelyä kaivosten ympäristönsuojelua ohjaavista suunnitelmista uudistetaan. Lisäksi selvitetään, miten sääntelyllä voitaisiin edistää kaivannaisjätteiden ympäristöturvallista kiertotaloutta.

Hankkeen perustiedot Käynnissä

Hankenumero YM012:00/2023

Asianumerot VN/6315/2023

Asettaja ympäristöministeriö

Tehtäväluokka Hallituksen esityksen valmistelu

Toimikausi/aikataulu 20.2.2023 –

Asettamispäivä 20.2.2023

Lainvalmistelu

Hallituksen esitys-

Hyväksytty säädös-

Yhteyshenkilö
Sirkku Jaakkola, Hallitussihteeri
puh. +358 295 250 007
[email protected]

Yhteyshenkilö
Sini Pietilä, Hallitussihteeri
puh. +358 295 250 366
[email protected]

Tavoitteet ja tuotokset

Hankkeen tavoitteena on:
- Täsmentää kaivannaisjätteen jätehuoltoa koskevaa sääntelyä toiminnan koko elinkaaren aikaisten ympäristövaikutusten hallinnan tason parantamiseksi ja kaivannaisjätedirektiivin täsmälliseksi täytäntöönpanemiseksi.
- Tehostaa kaivoksen sulkemisen, toiminnan vaikutusalueen kunnostamisen ja jälkihoidon velvoitteita koskevaa sääntelyä, tavoitteena ehkäistä ja vähentää kaivosten sulkemisen jälkeisiä ympäristövaikutuksia ja varmistaa ympäristöllisten vastuiden hoito kaikissa tilanteissa.
- Laajentaa kaivoksia koskevan jätteenkäsittelyn vakuuden alaa kattamaan kaivostoiminnan ympäristövaikutuksia nykyistä laajemmin. Tavoitteena on, että kaivosten sulkemiseen liittyvät ympäristövastuut voidaan hoitaa toiminnanharjoittajan toimesta tämän ensisijaisen vastuun puitteissa.
- Edistää kaivannaisjätteiden ympäristöturvallista kiertotaloutta.

Tiivistelmä

Hankkeessa täydennetään kaivannaisjätesääntelyä sekä laajennetaan kaivoksilta ympäristönsuojelulain nojalla vaadittavien vakuuksien soveltamisalaa. Samalla sääntelyä kaivosten ympäristönsuojelua ohjaavista suunnitelmista uudistetaan. Lisäksi selvitetään, miten sääntelyllä voitaisiin edistää kaivannaisjätteiden ympäristöturvallista kiertotaloutta.

Lähtökohdat

Kansallinen kaivannaisjätesääntely ei täysin vastaa EU:n kaivannaisjätedirektiivin vaatimuksia. Puutteita on erityisesti kaivannaistoimintaa koskevissa suunnitelmissa: kaivannaisjätteiden jätehuolto- ja sulkemissuunnitelmissa ja suunnitelmien sisällön säännöllisessä tarkistamisessa. Myös kaivannaisjätteitä koskevia lupahakemuksen sisältövaatimuksia ja lupapäätöksen määräysten sääntelyä on tarpeen täydentää ympäristölupaharkinnan sujuvoittamiseksi.

Pitkäaikaisten ympäristövaikutusten ehkäisemiseksi kaivosten toiminta ja jätehuolto tulee suunnitella sulkeminen huomioiden niin, että jätehuolto- ja sulkemissuunnitelmat laaditaan jo toiminnan suunnitteluvaiheesta alkaen mahdollisimman kattaviksi ja niitä päivitetään säännöllisesti toiminnan edetessä. Koko elinkaaren aikaisten ympäristövaikutusten näkökulmasta keskeisiä ovat myös vesienhallintasuunnitelma ja tarkkailusuunnitelma.

Ympäristönsuojelulaki vaatii kaivoksilta jätteenkäsittelyn vakuutta. Jätevakuudella katetaan kaivosten jätehuoltovelvoitteista, kuten rikastushiekka-altaiden ja sivukivialueiden sulkemisesta ja sen jälkeisestä suotovesien käsittelystä ja tarkkailusta sekä jätealueiden vaikutusalueen kunnostamisesta aiheutuvat kustannukset. Vakuus ei kuitenkaan kata kaikkia kaivosten ympäristöturvalliseen sulkemiseen ja jälkihoitoon kuuluvia vesien hallinnan ja käsittelyn toimia, koko kaivostoiminnan vaikutusalueen kunnostamista ja maisemointia sekä seurantaa ja tarkkailua toiminnan päättymisen jälkeen. Valmistelussa hyödynnetään valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan osana syksyllä 2022 julkaistua selvitystä ”Kaivosten jätevakuuden alan laajentamisen ympäristönsuojelullinen vaikuttavuus ja kustannukset” sekä hankkeen aikana tehtäviä vaikutusarvioita.

Kaivannaisjätteiden ympäristöturvallisen kiertotalouden edistämiseksi hankkeessa on tarkoitus myös selvittää, mikä sääntelyssä mahdollisesti estää tai rajoittaa kaivannaisjätteiden hyödyntämistä ja tuotteistamisesta ja miten sääntelyllä voitaisiin edistää kaivannaisjätteiden ympäristöturvallista kiertotaloutta.

Lisätietoja