Valtion avustusten myöntäminen UM/2019/191

« Raha-asiainvaliokunta 19.12.2019 13.00

Ulkoministeriö

Kehitysyhteistyöavustuksen myöntäminen Mosambikin opetussektorin sektoriohjelman jatkorahoitukselle vuosille 2020-2022

Ministeri

Ville Skinnari

Esittelijä

Lähetystöneuvos Juha Savolainen, p. 029 5351508

Asia

Esitetään myönnettäväksi yhteensä 28 miljoonaa euroa Mosambikin opetussektoriohjelman jatkorahoitukselle vuosille 2020-2022, vuodelle 2020 kymmenen miljoonaa euroa, vuodelle 2021 yhdeksän miljoonaa euroa ja vuodelle 2022 yhdeksän miljoonaa euroa. Tuki Mosambikin opetussektorille on Suomen kehityspolitiikan kahden painopistealueen mukaista (I Naisten ja tyttöjen oikeudet ja asema ovat vahvistuneet; II Yhteiskuntien demokraattisuus ja toimintakyky ovat vahvistuneet). YK:n Kestävän kehityksen tavoitteista Suomi tukee ko. rahoituksella erityisesti neljättä tavoitetta taata kaikille avoin, tasa-arvoinen ja laadukas koulutus ja elinikäiset oppimismahdollisuudet. Lisäksi Suomen tuella edistetään kestävän kehityksen viidettä tavoitetta saavuttaa sukupuolten välinen tasa-arvo sekä vahvistaa naisten ja tyttöjen oikeuksia ja mahdollisuuksia sekä kymmenettä tavoitetta vähentää eriarvoisuutta maiden sisällä ja niiden välillä. Suomen rahoitus Mosambikin opetussektorille kanavoidaan sektorin yhteisrahaston FASEn kautta. Rahasto tukee Mosambikin opetusministeriön sektoristrategian toteuttamista ja sektorin kokonaisvaltaista kehittämistä. Vuosille 2020-2029 valmisteilla olevan strategian päätavoitteet ovat: 1) Taata oikeudenmukainen koulutukseen pääsy ja osallistuminen sekä koulutuksen jatkuvuus kaikille, 2) varmistaa oppimisen laatu ja 3) varmistaa avoin, osallistava, tehokas ja toimiva opetushallinto. Kymmenvuotisstrategian budjetti vuosille 2020-2029 on vuositasolla keskimäärin miljardi dollaria. Mosambikin oma rahoitus kattaa noin 80 prosenttia sektoriohjelmasta. FASEn yhteisrahoittajina tulee olemaan yksitoista avunantajaa: seitsemän kahdenvälistä (Suomi, Kanada, Italia, Irlanti, Portugali, Ranska ja Saksa) sekä EU, Maailmanpankki, UNICEF ja Global Partnership for Education. Ranska ja EU ovat mukana uusina rahoittajina. Suomi on todennäköisesti kahdenvälisistä avunantajista toiseksi suurin, kuten edellisinäkin vuosina.

Esitys

Puolletaan.

Vaikutukset

Suomi on tukenut Mosambikin opetussektoria vuodesta 1998 lähtien. Vuodesta 2003 tuki on kanavoitu FASE-yhteisrahaston kautta. FASE-tuen ansiosta oppilaiden – myös tyttöjen - kouluun pääsy on viime vuosina merkittävästi lisääntynyt, alueellinen eriarvoisuus on vähentynyt ja luokkakoot ovat pienentyneet. Kouluttamattomien opettajien määrä on laskenut ja äidinkielistä opetusta on sekä kehitetty että laajennettu. Oppimistulokset ovat silti edelleen heikkoja ja opettajien osaamisessa on suuria puutteita. Suomen erityisiä painopisteitä ohjelman toteutuksessa ovat äidinkielinen opetus ja erityisoppilaiden huomioiminen, opettajankoulutuksen sekä kouluhallinnon tukeminen ja kehittäminen sekä tasa-arvostrategian toteuttaminen. Suomi aloittaa yhteisrahaston puheenjohtajana maalis-huhtikuussa 2020 ja toimii parhaillaan perusopetustyöryhmän rinnakkaispuheenjohtajana. Tavoitteena on, että vuonna 2020 Suomen opetusministeri vierailisi Mosambikissa, mahdollisesti yhdessä yritysvaltuuskunnan kanssa. TALOUDELLISET VAIKUTUKSET: Määrärahat vuosille 2020-2022 osoitetaan kuluvan vuoden talousarvion momentin 24.30.66 Varsinainen kehitysyhteistyö sopimuksentekovaltuuksien perusteella käyttösuunnitelman kohdasta 2 Maa- ja aluekohtainen kehitysyhteistyö, yhteensä 28 miljoonaa euroa.

Päätös

Raha-asiainvaliokunta puolsi ehdotusta

Liitteet

  1. Muistio

Päätökset ja niiden liitteet julkaistaan istuntojen jälkeen. Verkkosivustoilla julkaistavat aineistot eivät ole virallisia asiakirjoja.