Valtioneuvoston päätös SM/2020/20

« Valtioneuvoston yleisistunto 17.3.2020 13.30

Sisäministeriö

Valtioneuvoston päätös rajavalvonnan väliaikaisesta palauttamisesta sisärajoille

Ministeri

Maria Ohisalo

Esittelijä

Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö, kontra-amiraali Markku Hassinen, p. +358 295 421 002

Asia

Sisärajavalvonta palautettaisiin 19 päivästä maaliskuuta 2020 13 päivään huhtikuuta 2020 koronaviruksen aiheuttamasta COVID-19-tartuntatautiepidemiasta Suomen sisäiseen turvallisuuteen kohdistuvan vakavan uhan edellyttämien toimien vuoksi. Sisärajavalvonta palautettaisiin kokonaisuudessaan Suomen ja Ruotsin sekä Suomen ja Norjan väliselle rajalle. Sallittuja rajanylityspaikkoja olisivat lentoliikenteessä: - Helsinki-Vantaan, Maarianhaminan ja Turun lentoasemat: vain tavaraliikenne, Suomen kansalaisten ja Suomessa tai muussa EU:n jäsenvaltiossa asuvien paluuliikenne, välttämätön työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne - Enontekiön, Helsinki-Malmin, Ivalon, Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemi-Tornion, Kittilän, Kokkola-Pietarsaaren, Kuopion, Kuusamon, Lappeenrannan, Mikkelin, Oulun, Porin, Rovaniemen, Savonlinnan, Seinäjoen, Tampere-Pirkkalan ja Vaasan lentoasemat: vain tavaraliikenne vesiliikenteessä: - Helsingin, Maarianhaminan, Turun ja Vaasan satamat: vain tavaraliikenne, Suomen kansalaisten ja Suomessa tai muussa EU:n jäsenvaltiossa asuvien paluuliikenne, välttämätön työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne - Eckerön, Eurajoen, Färjsundetin, Förbyn, Haminan, Hangon, Haukiputaan, Inkoon, Kalajoen, Kaskisten, Kemin, Kemiön, Kirkkonummen, Kokkolan, Kotkan, Kristiinankaupungin, Lappeenrannan, Loviisan, Långnäsin, Merikarvian, Naantalin, Nuijamaan, Oulun, Paraisten, Pernajan, Pietarsaaren, Pohjan, Porin, Porvoon, Raahen, Rauman, Salon, Sipoon, Taalintehtaan, Tammisaaren, Tornion ja Uudenkaupungin satamat: vain tavaraliikenne - Ahvenanmaan, Haapasaaren, Hangon ja Helsingin merivartioasemat sekä Nuijamaan satama ja Santio: vain Suomen kansalaisten ja Suomessa tai muussa EU:n jäsenvaltiossa asuvien paluuliikenne sekä muu välttämätön liikenne maantieliikenteessä: - Suomen ja Ruotsin välisellä rajalla Karesuvanto, Kolari, Muonio, Pello, Tornio ja Ylitornio: vain tavaraliikenne, Suomen kansalaisten ja Suomessa tai muussa EU:n jäsenvaltiossa asuvien paluuliikenne, välttämätön työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne - Suomen ja Norjan välisellä rajalla Karigasniemi, Kilpisjärvi, Kivilompolo, Nuorgam, Näätämö ja Utsjoki: vain tavaraliikenne, Suomen kansalaisten ja Suomessa tai muussa EU:n jäsenvaltiossa asuvien paluuliikenne, välttämätön työmatkaliikenne ja muu välttämätön liikenne Sisärajalla suoritettava rajavalvonta kohdennettaisiin pääasiassa rajatarkastuksin sisäisen turvallisuuden viranomaisten ja terveydenhuoltoviranomaisten yhteisten uhka- ja riskiarvioiden perusteella valittuihin kohteisiin. Kaikkiin maahan sisärajan kautta tuleviin tai maasta lähteviin ei siten kohdistettaisi rajavalvontatoimia.

Esitys

Valtioneuvosto päättää rajavalvonnan väliaikaisesta palauttamisesta sisärajoille 19 päivästä maaliskuuta 2020 13 päivään huhtikuuta 2020

Vaikutukset

TALOUDELLISET: Sisärajavalvonnan palauttaminen aiheuttaisi Rajavartiolaitokselle ylimääräisiä kustannuksia. Henkilöstön komennuksista, evp-reservin palkkaamisesta, työaikakorvauksista, toimitiloista, kalustolisäyksistä sekä tietoliikenneyhteyksien avaamisesta ja ylläpidosta aiheutuisi arvion mukaan noin 2,5 miljoonan euron ylimääräiset kustannukset. Aiheutuvat ylimääräiset kustannukset tulisi kattaa lisämäärärahalla Rajavartiolaitoksen toimintamenomomentille. ORGANISAATIOON KOHDISTUVAT: Rajavartiolaitos johtaisi sisärajavalvonnan väliaikaisen palauttamisen. Päätöksen toimeenpano edellyttäisi Rajavartiolaitoksen tehtävien hoidossa uudelleenjärjestelyjä. Sisärajavalvonnan palauttaminen edellyttäisi Rajavartiolaitoksen henkilöstön tilapäistä komentamista muista tehtävistä suorittamaan sisärajavalvontaa. Sisärajavalvonnan palauttaminen heikentäisi tilapäisesti Rajavartiolaitoksen suorituskykyä ulkorajoilla ja merellisissä turvallisuustehtävissä. Poliisi ja Tulli osallistuisivat sisärajavalvonnan palauttamiseen erikseen sovittavalla tavalla. Toimeenpano voi johtaa myös poliisin ja Tullin osalta uudelleenjärjestelyihin ja suorituskykyvaikutuksiin. SISÄRAJAN YLITTÄVIIN KOHDISTUVAT: Päätös ei merkitsisi muutosta nykyiseen velvollisuuteen pitää mukana matkustusasiakirjoja.

Päätös

Valtioneuvosto hyväksyi esityksen

Liitteet

  1. muistio

Päätökset ja niiden liitteet julkaistaan istuntojen jälkeen. Verkkosivustoilla julkaistavat aineistot eivät ole virallisia asiakirjoja.