Hallituksen esitys STM/2020/111

« Valtioneuvoston yleisistunto 11.6.2020 13.00

Sosiaali- ja terveysministeriö

Hallituksen esitys eduskunnalle Kansainvälisen rokoteinstituutin perustamisesta tehdyn sopimuksen hyväksymiseksi ja voimaansaattamiseksi

HE 100/2020

Käsittelytiedot eduskunnan verkkosivuilla

Ministeri

Aino-Kaisa Pekonen

Esittelijä

Kansainvälisten asiain neuvos Outi Kuivasniemi, p. +358 295 163 117

Asia

Esityksessä ehdotetaan, että eduskunta hyväksyisi Kansainvälisen rokoteinstituutin perustamisesta 28.10.1996 tehdyn sopimuksen, sekä lain sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta. Kansainvälinen rokoteinstituutti on perustettu kansainväliseksi järjestöksi, ja liittymällä sopimukseen Suomi sitoutuu perustamissopimuksen määräyksiin ja Suomesta tulee Instituutin jäsen. Instituutin jäsenenä Suomella olisi hyvät mahdollisuudet vaikuttaa pitkäjänteisessä ja strategisessa rokotetutkimuksessa ja –kehityksessä. Sopimus tuli kansainvälisesti voimaan 29.5.1997. Sopimus tulee Suomen osalta voimaan seuraavan kuukauden ensimmäisenä päivänä siitä, kun Suomi on tallettanut liittymiskirjan sopimuksen tallettajana toimivalle YK:n pääsihteerille. Esitykseen sisältyy lakiehdotus, joka on tarkoitettu tulemaan voimaan valtioneuvoston asetuksella säädettävänä ajankohtana samaan aikaan, kun sopimus tulee Suomen osalta voimaan.

Esitys

Valtioneuvosto antaa eduskunnalle hallituksen esityksen Kansainvälisen rokoteinstituutin perusta-misesta tehdyn sopimuksen hyväksymiseksi ja voimaansaattamiseksi.

Vaikutukset

TALOUDELLISET: Sopimukseen sitoutumisella e ole itsenäisiä taloudellisia vaikutuksia. Instituutilla ei ole jäsenmaksua. Instituutin toimintaa rahoittavat sen jäsenvaltiot, kansainväliset järjestöt ja muut julkiset ja yksityiset tahot, jotka haluavat tehdä rahallisia tai muita vapaaehtoisia lahjoituksia. Suomen kontribuutio IVI:lle katetaan STM:n kansainvälisten jäsenmaksumomentin (33.01.66) määrärahoista. TERVEYDELLISET: Rokoteinstituutin jäsenyys mahdollistaa Suomen toimimisen pitkäjänteisessä ja strategisessa yhteistyössä kansainvälisessä rokotetutkimuksessa ja -kehityksessä. Jäsenenä Suomi saa tärkeää tietotaitoa ja mahdollisuuden vaikuttaa globaalin terveysturvallisuuden parantamiseen. IHMISOIKEUS- JA KEHITYSPOLIITTISET: Jäsenyys edistää kansainvälisten ihmisoikeusvelvoitteiden ja kehityspoliittisten tavoitteiden toteutumista muun muassa tasa-arvon, köyhyyden vähentämisen, terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen, sekä terveysriskien ennakoinnin, minimoinnin ja hallinnan osalta.

Päätös

Valtioneuvosto hyväksyi esityksen

Päätökset ja niiden liitteet julkaistaan istuntojen jälkeen. Verkkosivustoilla julkaistavat aineistot eivät ole virallisia asiakirjoja.