Valtioneuvoston kirjelmä SM/2020/96
« Valtioneuvoston yleisistunto 12.11.2020 13.00
Sisäministeriö
Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi kolmansien maiden kansalaisia ulkorajoilla koskevan seulonnan käyttöönotosta (seulonta-asetus)
U 60/2020Käsittelytiedot eduskunnan verkkosivuilla
Ministeri
Maria Ohisalo
Esittelijä
Rajaturvallisuusasiantuntija, everstiluutnantti Tomi Tirkkonen, p. 029 5421134
Asia
Komissio antoi 23.9.2020 kokonaisvaltaisen tiedonannon maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan uudistamisesta (New Pact on Migration and Asylum). Yksi uusista tiedonannon liitteenä annetuista säädösehdotuksista on asetus koskien seulontatoimia ulkorajalla. Komission tavoitteena on saumaton prosessi luvattomasta rajanylityksestä jatkoprosesseihin ja päätyen kansainvälisen suojelun tarjoamiseen tai paluuseen. Ulkorajalla tapahtuva pakollinen seulontamenettely tehostaa Euroopan unionin yhteistä ulkorajavalvontaa ja luo yhteisen eurooppalaisen perustan jatkotoimenpiteille. Seulonnassa selvitetään ja tallennetaan maahantuloon liittyvät seikat, jotta seulonnan päätyttyä on olemassa perusteet tehdä päätöksiä henkilöä koskevista jatkotoimista, esimerkiksi ohjaamisesta turvapaikka-, rikos- tai palautusprosesseihin.
Esitys
Valtioneuvosto päättää lähettää eduskunnalle valtioneuvoston kirjelmän liitteineen
Vaikutukset
Seulonnassa on kyse uudesta toimintatavasta, joka edellyttää kansallisen lainsäädännön muuttamista. Seulonnassa on kyse tiedonkeräämisestä, -taltioinnista ja –tarkastamisesta. Suomessa seulontaa koskevalla säädösehdotuksella tullee toteutuessaan olemaan vaikutuksia useilla hallinnonaloilla, mutta merkittävimmiksi muodostunevat infrastruktuurin kehittämisestä aiheutuvat taloudelliset vaikutukset. Taloudellisten ja hallinnollisten vaikutusten arvioinnin lähtökohtana voidaan pitää vallitsevaa kansallista käytäntöä, jossa alkutoimenpiteistä vastaa joko Rajavartiolaitos (ulkorajojen yli tulleiden osalta) tai poliisi (sisämaassa havaitut). Seulontamenettelyn aiheuttamia keskeisiä operatiivisia kehittämiskohteita olisivat ainakin tulkki-, terveydenhuolto-, majoituspalveluiden varmistaminen. Neuvottelut sisäasioiden EU-rahastojen asetusehdotuksista ovat EU-tasolla kesken. Asetusehdotus EU:n turvapaikka- ja maahanmuuttorahastosta (AMF) annettiin kesällä 2018, joten siinä ei ole erillisin kirjauksin huomioitu syksyllä 2020 annetun ns. paktin sisältämiä asetusehdotuksia ja niiden vaikutuksia tulevaan rahoituskehyskauteen 2021–2027. Näin ollen myöskään seulontamenettelyn tukemiseen ei ole allokoitu erillistä rahoitusta. Riippumattoman perus- ja ihmisoikeuksien toteutumista valvovan valvontaelimen vaikutuksia tulee selvittää tarkemmin. Asetusehdotuksella olisi taloudellisia vaikutuksia myös oikeusministeriön hallinnonalalle. Oikeusrekisterikeskukselle aiheutuisi sekä tietojärjestelmä- että henkilöstökustannuksia. Taloudellisten vaikutusten arviointia tarkennetaan valmistelun edetessä huomioiden se, että aikanaan hyväksyttäviksi tuleva seulontaa koskeva säädös voi poiketa komission nyt antamasta ehdotuksesta.
Päätös
Valtioneuvosto hyväksyi esityksen