Valtioneuvoston kirjelmä SM/2022/14
« Valtioneuvoston yleisistunto 10.2.2022 13.00
Sisäministeriö
Valtioneuvoston kirjelmä eduskunnalle Euroopan komission ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EU) 2016/399 (Schengenin rajasäännöstö) muuttamisesta
U 7/2022Käsittelytiedot eduskunnan verkkosivuilla
Ministeri
Krista Mikkonen
Esittelijä
Rajaturvallisuusasiantuntija, komentaja Jani Järäinen, p. 029 5421134
Asia
Komissio antoi 14.12.2021 ehdotuksen (COM(2021) 891 final) asetukseksi Schengenin rajasäännöstön (2016/399) muuttamiseksi. Komission nyt antama ehdotus on osa kokonaisuutta, jolla pyritään kehittämään Schengenin toimivuutta. Komission antaman ehdotuksen pääasiallisena tavoitteena on kehittää yhteisiä toimia ulkorajoilla sekä sisärajoilla ja vapaan liikkuvuuden alueella. Ehdotetulla sääntelyllä vahvistettaisiin yhteistä lähestymistapaa ulkorajoilla tilanteissa, joissa pyritään rajoittamaan erittäin tarttuvan taudin leviämistä. Tätä varten komissio ehdottaa prosessia, jossa ulkorajalla tapahtuvista toimista säädeltäisiin jäsenmaita aiempaa velvoittavammalla tavalla yhteisen lähestymistavan ja vapaan liikkuvuuden alueen sekä sisämarkkinoiden turvaamiseksi. Muuttoliikkeen välineellistämisen ilmiön myötä jäsenmaat ovat kohdanneet ulkorajoilla haasteita, joihin vastaamiseksi komissiota on peräänkuulutettu kehittämään asiaan liittyvää sääntelyä. Ehdotuksessaan komissio määrittää, mitä muuttoliikkeen välineellistämisellä tarkoitetaan ja mihin toimiin jäsenmaan tulisi näissä tilanteissa ryhtyä. Lisäksi uusi sääntely pyrkii selkeyttämään jäsenmaiden vastuuta ulkorajojen valvonnasta ja vastaamaan välineellistämisen haasteisiin. Vapaan liikkuvuuden turvaamiseksi komissio esittää ehdotuksessaan uutta mekanismia sisärajavalvonnan palauttamiseksi koordinoidusti tilanteissa, jotka voisivat vaarantaa jäsenmaista suurimman osan yleisen järjestyksen ja sisäisen turvallisuuden. Samassa yhteydessä esitetään lisäyksiä liittyen toimiin, joiden avulla voidaan minimoida sisärajavalvonnan aiheuttamat vaikutukset rajayhteisöille ja laajemmin sisämarkkinoille.
Esitys
Valtioneuvosto päättää lähettää eduskunnalle valtioneuvoston kirjelmän liitteineen
Vaikutukset
Komission tekemän arvion mukaan ehdotetulla muutoksella ei olisi taloudellisia vaikutuksia EU-budjettiin. Kansalliset taloudelliset vaikutukset liittyvät hallinnollisiin toimiin ja tässä suhteessa mahdolliseen lisääntyvään työmäärään. Nämä vaikutukset ovat kuitenkin alustavien arvioiden perusteella vähäiset. Komissio esittää ehdotuksessaan uudenlaisia toimia terveysturvallisuuden koordinoimiseksi ulkorajoilla pandemian kaltaisissa tilanteissa. Lisäksi komissio esittää uudenlaista menettelyä kolmannen maan kansalaisen siirtämiseksi jäsenmaasta toiseen välittömästi sen jälkeen, kun hänet on otettu kiinni sisärajalla tai sen välittömässä läheisyydessä. Asetus on suoraan sovellettavaa lainsäädäntöä ja mahdolliset tarpeet muuttaa kansallista lainsäädäntöä, esimerkiksi ulkomaalaislakia ja tartuntatautilakia, arvioidaan erikseen. Uusi sääntely voi edellyttää muutoksia myös sisärajavalvonnan palauttamista ja rajanylityspaikkojen väliaikaista sulkemista koskevaan rajavartiolain sääntelyyn.
Päätös
Valtioneuvosto hyväksyi esityksen